MUZEJ MIMARA

Rumunjski prvak filharmonije otvorio je Prvi festival harfe

23.04.2013 u 07:46

Bionic
Reading

U muzeju Mimara Ion Ivan Ronce, rumunjski harfist, otvorio je Prvi festival harfe, koji se u Zagrebu održava do 28. travnja. Tijekom osam dana domaćoj publici, u deset uglavnom solističkih koncerata, predstavljaju se poznati harfisti međunarodnog ugleda

Pod utemeljiteljskim krovom umjetničke organizacije Hathor te hrvatske harfistice Tajane Vukelić-Peić u Zagrebu se od 21. do 28. travnja održava Zagrebački festival harfe međunarodnog predznaka.

Tijekom osam dana domaćoj publici, u deset uglavnom solističkih koncerata, predstavljaju se poznati harfisti međunarodnog ugleda, između ostalog rumunjski prvak filharmonije Ion Ivana-Ronce, najcjenjeniji harfist Latinske Amerike Baltazar Juarez, francuska harfistička 'creme de la creme' Claire Le Fur, 'prva dama' talijanske harfe Patricija Tassini, kao i mladi glazbeni wunderkind, 17-godišnji Benjamin CreightonGriffiths, jedan od najboljih mladih harfista današnjice.

Posebnu glazbenu poslasticu svim ljubiteljima vrućih ritmova ponudit će koncert majstora harfe Baltazara Juareza u pratnji Mariachi Los Caballerosa koji će pokazati spoj umjetničkog izražaja harfe i plesnog ritma, a na rasporedu je 25. travnja s početkom u 20 sati u velikoj dvorani HGZ-a, dok zanimljivošću vrhunskog glazbenog doživljaja odiše i neobičan 'dva u jedan' kino-koncert francuskog kvinteta Les Avirez i Claire Le Flur koji nudi sinergiju videosnimki podvodnih koraljnih grebena kraj kojih su u morsku dubinu uronjene harfe, sa zvukom harfi uživo, koju će kao glazbenu kulisu vizualnom okviru svojim prstima ispreplesti  francuski 'orkestar u malom', a što će se moći pogledati 26. travnja u KIC-u s početkom u 21 sat.

Svim mlađim glazbenim poklonicima bit će zanimljiv koncert hrvatske harfistice Doris Karamatić koja će u KIC-u u petak, 26. travnja u 22.30 sati 'spojiti nespojivo', odnosno klasičnoj harfi dati moderan štih i po nježnim žicama prašiti heavy metal, hard rock, Rolling Stonese i Metallicu, i to na laserskoj harfi do koje ju je dovela želja za inovacijama. Ulaz na taj akustično-vizualni harfa-party je besplatan.

Festival završava u nedjelju, 28. travnja, svečanim koncertom Hrvatskog orkestra harfista 1000 žica gdje će, što je rijetka prilika, auditorij ispuniti jednoglasje čak desetak harfi na jednom mjestu.