IZLOŽBA BODIES REVEALED

Roy Glover: 'Naša tijela su najdragocjenije vlasništvo'

07.04.2010 u 16:36

Bionic
Reading

U sklopu velike svjetske turneje izložba "Bodies Revealed", koja u svrhu edukacije prikazuje 12 cjelovitih ljudskih tijela i više od 200 pomno seciranih i sačuvanih organa, otvorit će se 9. travnja u Galeriji Klovićevih dvora, a izložbu je najavio dr. Roy Glover, glavni medicinski direktor izložbe

Naša tijela naše su najdragocjenije vlasništvo, jedino od čega se ne razdvajamo od rođenja do posljednjeg daha, i zato je važno da ga ljudi što bolje razumiju, rekao je na konferenciji za novinare autor izložbe dr. Roy Glover, uoči obilaska izložbe.

Izložba prikazuje koliko je tijelo savršena naprava, kako funkcionira i kako na njega utječe bolest, a možda će se netko nakon što vidi kako izgledaju zdrava, a kako pušačka pluća, odlučiti za prestanak pušenja i zdraviji život, napomenuo je Glover, koji predaje anatomiju na Sveučilištu u Michiganu.

Po njegovim riječima, umjesto umjetnih za izložbu su korištena prava tijela zato što je autentičnost najvažnija za njihovo razumijevanje, jer kod idealiziranih modela nema nikakvih različitosti u građi.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin smatra kako je ljudsko tijelo "najsavršenije umjetničko djelo prirode", osobito, ustvrdila je, krvožilni sustav kao "najljepša čipka koja se teško može satkati".

Mnogi su se umjetnici kroz povijest bavili tijelom, Leonardo da Vinci krao je mrtva tijela ne bi li ih proučavao i lakše interpretirao, a i Dimitrije Popović na svojim slikama pokušava prikazati unutrašnjost, a ne samo vanjštinu, objasnila je.

Izložba posjetitelje vodi kroz 12 izložbenih dvorana u kojima se sukcesivno daje uvid u skeletni, mišićni, reproduktivni, respiratorni, cirkulacijski i ostale sustave ljudskoga tijela.

Od otvorenja 2004. diljem svijeta, od Las Vegasa, Amsterdama, Londona, Frankfurta do Singapura i Japana, pogledalo ju je više od 15 milijuna ljudi, od kojih milijun školske djece.

Prema procjenama organizatora, izložbu u Zagrebu moglo bi u naredna tri mjeseca, koliko će trajati, posjetiti više od sto tisuća ljudi. S obzirom da dosad nije bila postavljena u regiji, očekuju se i posjeti iz susjednih zemalja.

Eksponati na izložbi pribavljeni su zahvaljujući Laboratoriju za plastinaciju Medicinskog fakulteta u Kini. Riječ je o ljudima koji su umrli prirodnom smrću i donirali tijela u istraživačke svrhe, a obrađena su konzervacijom polimerima.