nova knjiga

Roman 'Netko sam drugi' Jona Fossea objavljen u izdanju Naklade Ljevak

27.05.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Roman nobelovca Jona Fossea 'Netko sam drugi', druga knjiga autorove Septologije koja obuhvaća njezin III., IV. i V. dio, roman o prirodi ljubavi, umjetnosti, prijateljstvu, Bogu i prolasku vremena, objavljen je u izdanju Naklade Ljevak

Kako ističe nakladnik, 'Netko sam drugi' veličanstven je hipnotički roman o prirodi ljubavi, umjetnosti, Bogu, alkoholizmu, prijateljstvu i prolasku vremena". To je, dodaje, i roman o smrti, ali i o tome kako je to biti živ - o toplini psa u krilu, o užitku samotne automobilske vožnje ili okusu kajgane sa slaninom.

Fosseova 'Septologija' remek-djelo je norveške, nordijske, europske i svjetske književnosti, ističu iz Naklade Ljevak, koja je objavila i prvu knjigu 'Septologije' 'Drugo ime', koja obuhvaća njezin I. i II. dio. Obje su knjige objavljene u prijevodu Muniba Delalića.

Roman govori o slikaru Aslu, koji živi samotnim životom u Dylgji i komunicira još samo sa susjedom Åsleikom. Još jedan slikar Asle živi u Bjørgvinu, a njih dvojica Aslea, prijatelji i dvojnici, vode različite verzije istog života. Prvi priprema božićnu izložbu u Galeriji Beyer u Bjørgvinu i na cesti pronalazi drugog Aslea, alkoholičara, onesviještenog u snijegu i odvodi ga u bolnicu.

U romanu 'Netko sam drugi' Jon Fosse pripovijeda o Asleovu dječačkom i tinejdžerskom životu: obiteljskom životu sa šutljivim ocem i majkom zanovijetalom, prvim poljupcima, alkoholnim i nikotinskim iskustvima, dječačkim tučnjavama i sudjelovanju u amaterskim rock bendovima, a zatim i o odlasku na školovanje u veći grad, gdje će se dvojica Aslea prvi put susresti prije upisa na Umjetničku akademiju u Bjørgvinu. Ondje će Asle upoznati i zaljubiti se u svoju buduću suprugu Ales.

Jon Fosse rođen je 1959. u Haugesundu u Norveškoj. Studirao je književnost na Sveučilištu u Bergenu. Na Sveučilištu u Hordalandu predavao je kreativno pisanje. Povremeno je radio kao novinar i urednik. Piše prozu, poeziju, drame, eseje, kratke priče i knjige za djecu. Debitirao je 1983. godine romanom 'Crveno, crno'. Njegovi su romani prevedeni na više od dvadeset jezika, a osobito su čitani 'Jutro i večer', 'To je Ales', 'Melankolija 1' i 'Melankolija 2' te 'Septologija'.

Fosseova prva drama 'I rastati se nećemo nikada' premijerno je izvedena 1994. godine. Napisao je više od četrdeset drama koje su prevedene na pedeset jezika i danas je jedan od najizvođenijih svjetskih dramskih pisaca i najpoznatiji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena.

Danas se smatra jednim od najvažnijih živućih svjetskih pisaca. Dobitnik je brojnih književnih nagrada u Norveškoj i inozemstvu te Nobelove nagrade za književnost 2023. godine.

sve osim nogometa

Učitavanje...