PISCI PRESUDILI

Roman Agathe Christie najbolji krimić svih vremena

07.11.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Roman Agathe Christie "Ubojstvo Rogera Ackroyda" iz 1926. najbolji je krimić svih vremena, pokazala je anketa provedena među njezinim kolegama u povodu 60. obljetnice Društva pisaca kriminalističkih romana

Među deset najboljih krimića po izboru 600 članova Društva našao se još jedan njezin roman u kojemu zločin rješava Hercule Poirot - 'Ubojstvo u Orijent ekspresu' iz 1934., prenosi BBC.

Agatha Christie proglašena je i najboljim autorom krimića u povijesti, dok je ciklus romana o Sherlocku Holmesu proglašen najboljim serijalom.

Na popisu su i dva romana Raymonda Chandlera - "Veliki san" i "Dugi oproštaj", "Baskervilleski pas" Arthura Conana Doylea, "Moonstone" Wilkie Collins i "The Nine Tailors" Dorothy L. Sayers.

Piscima krimića očito su draža klasična djela, s obzirom na to da su najnoviji naslovi na popisu romani "Kad jaganjci utihnu" Thomasa Harrisa iz 1988. i "On Beulah Height" Reginalda Hilla iz 1998., roman iz serijala o detektivima Dalzielu and Pascoeu.

U "Ubojstvu Rogera Ackroyda" Poirot istražuje smrt dvoje stanovnika maloga engleskoga sela, a roman završava otkrićem koje se danas smatra najboljim preokretom radnje u povijesti toga žanra.

Izbor najboljeg krimića svih vremena poklopio se s posljednjim pojavljivanjem Davida Sucheta u ulozi Herculea Poirota u epizodi "Zastor - Poirotov posljednji slučaj" koja će biti prikazana 13. studenoga.

No, kako je najavljeno u rujnu, zastor će se još jednom podignuti, a slavni detektiv vratit će se u novom romanu koji, uz pristanak nasljednika Agathe Christie, piše Sophie Hannah.