JOSHUA BELL

Rock zvijezda među klasičarima u Lisinskom

17.10.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Američki violinist i dobitnik Grammyja Joshua Bell nastupit će 23. listopada u dvorani Lisinski s jednim od najboljih komornih sastava svijeta Academy of St Martin in the Fields. Još samo nekoliko ulaznica ostalo je do samog koncerta

Bellov budući internacionalni značaj već je bio vidljiv s njegovih 14 godina, kada je debitirao s Philadelphia Orchestra u Carnegie Hallu pod ravnanjem Riccarda Mutija.

Često ga se naziva 'pjesnikom violine', ali Joshua Bell jedan je i od vodećih svjetskih dirigenata. Ne prestaje oduševljavati publiku svojom virtuoznošću. Nemirna duha, strastven, jedinstvenog šarma i svestranih glazbenih interesa, postao je klasična superzvijezda.

Njegov posljednji izazov je mjesto umjetničkog voditelja orkestra St. Martin in the Fields, jednog od najboljih komornih orkestara svijeta, koji je poznat po profinjenom zvuku i izvanrednom muziciranju.

Još kad su 1986. snimili prvi zajednički album, bilo je jasno da se između Bella i ansambla St. Martin in the Fields stvorila posebna veza. Na tom albumu prvijencu snimili su Bruchov Koncert za violinu, djelo koje će izvesti i u ciklusu Lisinski subotom.

Academy of St. Martin in the Fields pri vrhu je svjetske ljestvice najcjenjenijih ansambala s jednom od najopsežnijih diskografija. Njihov umjetnički vođa svira na Stradivarijevoj violini iz 1715. godine. Osim najavljenog Bruchova koncerta, na prgramu je i Peta Beethovenova simfonija.