VRISAK

Riječki sajam knjiga uz cabaret, radionice i sniženja

02.05.2013 u 15:22

Bionic
Reading

U novom ruhu i s novim sloganom, sutra, 3. svibnja otvara se šesti Riječki sajam knjiga i festival autora koji u taj grad dovodi etablirane pisce iz regije, a posjetiteljima pruža mogućnost kupovanja knjiga po cijenama umanjenim do 80 posto

Riječki sajam knjiga i festival autora od ove godine zvan vRIsak otvara se 3. svibnja u 18 sati u Dvorani Filodrammatice.

'Budući da živimo u vrijeme kad je tržište knjiga prepolovljeno, a knjižare su u minusima, vRIsak se čini kao idealno ime', kazao je na konferenciji za novinare Drago Glamuzina.

U 11 dana trajanja festivala u Rijeci će bit održana brojna predstavljanja knjiga te popratni programi koji će se održavati u knjižarama VBZ-a, Dvorani Filodrammatice te gradskim prostorima, poput Pepe Rosso bara.

Uz gostovanja hrvatskih autora, poseban naglasak dan je programu Književnost u regiji/Balkanske (književne) veze koji u Rijeku dovodi, među ostalima dovodi Florina Lazarescua (Rumunjska), Ildiko Lovas (Mađarska), Zvonka Karanovića i Teofila Pančića (Srbija), Faruka Šehića (Bosna i Hercegovina) te Jurija Hudolina (Slovenija).

'Poseban naglasak će tijekom festivala biti stavljen na premijere', kazao je Zoran Simić, iz programa posebno izdvojivši predstavljanje dopunjenog izdanja knjige 'Istočni epistolar' Predraga Matvejevića te predstavljanje memoarske knjige 'Aleja Viktora Bubnja' Teofila Pančića.

Premijerno će bit prikazan i film napisan prema scenariju rumunjskog pisca Florina Lazarescua za koji je dobio nagradu na Sundance Film Festivalu.

U sklopu programa Sve je cabaret, posjetitelje će u baru Pepe Rosso nastupima zabavljati Nikola Petković, Rade Šerbedžija te Damir Martinović Mrle, a na istom mjestu bit će održana i Riječka noć uz priče (6. 5.).

Za dječji pobrinuli su se Andrea Petrlik Huseinović, Saša Jantolek i Kašmir Huseinović, a u sklopu radionica najmlađi posjetitelji festivala imat će prilike naučiti kako nastaju knjige, ilustracije i skulpture.

Svi posjetitelji festivala imat će prilike kupovati knjige snižene do 80 posto, a najnovija izdanja po cijenama umanjenim za 20 posto.

Više informacija o programu potražite na internetskim stranicama.

Festival će trajati do 14. svibnja.