PRIPREME ZA EPK RIJEKA 2020.

Riječani konačno doznali što će dobiti s budućim kulturnim kompleksom 'Benčić'

05.05.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Budući riječki kulturni kompleks 'Benčić' na mjestu negdašnje Tvornice 'Rikard Benčić' predstavljen je u četvrtak građanima koji su, nakon razgledavanja zgrada u kojima će biti muzeji i druge kulturne ustanove, najodgovornijim osobama mogli postavljati pitanja.

Manifestacija 'Benčić povjerljivo' održala se od 17 do 20 sati na mjestu budućeg kulturnog kompleksa 'Benčić' koji se gradi u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020. godine. Pozivu se odazvalo stotinjak građana.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je kako je to pokušaj da građani u razgovoru bez posrednika i novinara s dvadesetak najodgovornijih osoba, od gradonačelnika Vojka Obersnela i direktorice agencije EPK 2020. koja upravlja projektom EPK Emine Višnić, do čelnika gradskih kulturnih ustanova i arhitekata projektanata objekata doznaju sve što ih zanima o budućem kompleksu.

Emina Višnić rekla je da je u sklopu projekta EPK 2020. sada vrijeme izgradnje ponajprije novih objekata i preuređenja starih, zatim gradnje i razvijanja programa te odnosa s pojedincima i skupinama u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, u drugim dijelovima Hrvatske te u Europi.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je prostor bivše Tvornice 'Rikard Benčić' važan kao spomenik industrijske baštine u kojem će se razviti novi život. Istaknuo je da realizacija objekata u sklopu kompleksa više nije samo mašta jer je odobren novac za gradnju, uglavnom iz europskih fondova, te projektna dokumentacija i građevinske dozvole. Nema više nikakvih prepreka da gradnja uskoro ne počne, nakon raspisivanja i provedbe javnih natječaja, rekao je gradonačelnik.

Predstavljajući kompleks, rekao je da se u tzv. H-objektu upravo uređuje novo sjedište Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), po projektu arhitekta Dinka Peračića, na površini oko 2500 četvornih metara. Otvorenje novog prostora MMSU-a najavljeno je za rujan retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca.

 Nazočne građane pozdravila je zamjenica župana Marina Medarić.

U bivšoj upravnoj zgradi tvornice ili Šećerane, kako se naziva po prvom industrijskom pogonu izgrađenom na tom mjestu prije više od 250 godina, smjestit će se dio Muzeja grada Rijeke, za što je osigurano 35 milijuna kuna. U tzv. Ciglenoj zgradi, po materijalu pročelja, bit će novoosmišljena Dječja kuća s Art-kinom, Gradskim kazalištem lutaka, knjižnicom, ponajprije s idejom razvijanja interaktivnog odnosa s djecom, rekao je Obersnel. U T-objektu, na površini oko 5000 četvornih metara, bit će se riječka Gradska knjižnica. Za Dječju kuću osigurano je 37 milijuna kuna, za zgradu buduće knjižnice 67 milijuna, a autor idejnih rješenja obaju objekata je arhitekt Saša Randić.

U ostalom slobodnom prostoru predviđena je gradnja hotela te uređenje novoga gradskog trga i podzemne garaže, rekao je Obersnel, dodajući da se dovršetak uređenja očekuje do 2020. godine.

 Građani su provedeni kroz objekte koji se uređuju, a nakon toga razgovarali su s odgovornima.