Više od 28.700 pregleda

Rekordna gledanost 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

26.11.2020 u 13:02

Bionic
Reading

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja se ove godine održala online, zabilježila je rekordnu gledanost, s više od 28.700 pregleda i 5.880 posjetitelja iz više od 40 zemalja, izvijestio je Hrvatski filmski savez (HFS)

'Ova je godina za sve nas zapravo bila dosta izazovna. Sve programe morali smo ponovno promisliti i pronaći nove načine održavanja da dopru do većeg broja publike. Do kraja smo pokušavali ovu Reviju organizirati u Buzetu, ali smo se odlučili, kao i svi drugi festivali, napraviti online izdanje', rekao je Matko Burić, v.d. tajnik HFS-a, organizatora te završne godišnje priredbe neprofesijskog filmskog stvaralaštva. Publika je sjajno reagirala i doseg je povećan jer je do sadržaja prvi put bilo moguće pristupiti iz cijele Hrvatske i cijelog svijeta, ustvrdio je, dodavši da će u budućnosti povećati svoju prisutnost online.

'Ipak, iznimno je važno da probamo vratiti te trenutke susreta i druženja, gdje djeca i mladi, ali i odrasli mogu fizički biti prisutni u kinu. Zajedničko gledanje filmova je iskustvo koje se ne može nadomjestiti online gledanjem', zaključio je Burić. Web Revije zabilježio je najviše posjeta iz Hrvatske (njih 78 posto), a za nagradu publike evidentirano je 1.836 glasova.

Prijenose otvaranja i zatvaranja gledalo je 448 ljudi, a filmovi u službenoj konkurenciji na platformi Vimeo imali su 5.880 posjetitelja. Doseg na društvenim mrežama bio je do 15.960 ljudi, porast broja pratitelja je 27 posto godišnje te je bilo 43 posto više prijavljenih autora, te je i tu srušen dosadašnji rekord. Ukupan broj pregleda na webu povećan je za više od 644 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz HFS-a kažu kako je posebno zanimljivo što je publika preferirala veće ekrane, za razliku od rastućeg trenda posjećenosti weba s mobilnih uređaja, web i filmovi bili su isprva posjećeni gotovo isključivo s mobilnih uređaja, a zatim su za vrijeme trajanja Revije filmovi ipak bilježili najveću posjećenost s desktop uređaja.

Dodatan doprinos gledanosti imalo je specifično, potpuno transparentno žiriranje prema pravilima UNICA-e, pa su autori 13 nagrađenih filmova mogli čuti detaljnu i izravnu povratnu informaciju, odnosno mišljenje struke pri odlučivanju o nagradama većinom glasova. Prvu nagradu ovogodišnje, 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja se održala prošli vikend, osvojili su dokumentarni film "Bez lica" Davida Lušičića i igrani film 'Krhko' Tomislava Šobana,

Iduća Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva održat će se u Požegi, od 19. do 21. studenoga 2021. godine.