RIJEČKA PREMIJERA

Nakon velikog uspjeha Hinkemanna, Igor Vuk Torbica režirao Mizantropa

  • Autor: I.Č./HINA
  • Zadnja izmjena 25.05.2017 08:46
  • Objavljeno 25.05.2017 u 08:46
Marija Tadić i Leon Lučev

Marija Tadić i Leon Lučev

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Komedija Jeana-Baptistea Poquelina Molierea 'Mizantrop' premijeno je izvedena u srijedu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u režiji Igora Vuka Torbice, a to je bila prva izvedba uopće tog teksta u Rijeci.

U glavnoj ulozi Alcestea nastupio je Jerko Marčić, a ulogu njegove ljubavi Celimene je odigrala Katarina Bistrović Darvaš. Nastupili su još i Leon Lučev, Jasmin Mekić, Marija Tadić, Olivera Baljak, Dražen Mikulić i Davor Jureško.

Dramaturginja je Nataša Antulov, scenograf Branko Hojnik a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

'Mizantrop' se bavi pitanjem koliko je ekstremno istinoljublje i otvoreno iznošenje vlastitih stavova i ocjena pozitivna društvena vrijednost, a koliko s druge strane može počiniti štete i onome tko se tako ponaša. Predstava je u potpunosti koncentrirana na glumce, tako da je scenografija u vidu nekoliko reflektora s jedne strane te niza činela na koje kaplju kapi stvarajući neujednačenu ritmičku podlogu, s druge strane, te nekoliko stolica. 

  • +1

Premijera Mizantropa u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Igor Vuk Torbica je jedan od najznačajnijih i najintresantnijih mladih redatelja u regiji. Svojim predstavama redovito pobuđuje pažnju, gdje god se izvode a dobitnik je i nekoliko vrijednih nagrada. Torbica je za dobio nagradu za režiju predstave 'Hinkemann' po tekstu Ernsta Tollera i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih na Jugoslavenskom kazališnom festivalu 'Bez prevoda' u Užicu u Srbiji, a publika i stručni žiri su ocijenili da je to najbolja predstava festivala u cjelini. Na 31. Gavellinim večerima je ova predstava ponovno bila najbolja, a Torbica je dobio nagradu za režiju. 'Hinekmann' je osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu a na nedavno završenom 24. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci je Torbica osvojio nagradu za najbolju režiju, a predstava je proglašena najboljom u cjelini. 

Igor Vuk Torbica je diplomirao 2013. godine na Katedri za kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskom studiju i radi kao stručni suradnik na Odsjeku kazališna režija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!