7. OŽUJKA

Redateljski prvijenac Sare Hribar 'Lada Kamenski' uskoro u kinima

13.02.2019 u 12:30

Bionic
Reading

'Lada Kamenski', redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića koji je kao nesvakidašnji osvrt na položaj žena i odnose na filmskoj sceni osvojio nekoliko nagrada za najbolji film, režiju i glumu, u domaća kina stiže 7. ožujka

'Lada Kamenski' je priča o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju, a zapravo priča o samom Kamenskom, nekadašnjem ponosu tekstilne industrije, danas simbolu propale pretvorbe i pritvatizacije.

Scenarij potpisuje Sara Hribar, režiju Marko Šantić, a uloge tumače Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti su Jure Pavlović i Bojan Kanjera.

Film je premijeru imao nna 65. pulskom filmskom festivalu na kojem je dobio nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

'Tijekom snimanja cijela ekipa upoznala je i družila se s radnicama Kamenskog, predivnim ženama koje ni u najtežim trenucima nisu izgubile optimizam te su, na neki način, postale inspiracija svima nama u borbi za bolje sutra. Tu njihovu energiju nastojali smo prenijeti u filmske likove i što realističnije dočarati današnji položaj žena, ali i njihovu situaciju u svijetu sedme umjetnosti', rekla je Sara Hribar o filmu koji se u kinima počinje prikazivati 7. ožujka.