'Simbioze i filmosinteze'

Razgovor s Anom Hušman i niz filmskih noviteta u zagrebačkoj Kinoteci

13.12.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Večerašnji razgovor s umjetnicom dio je WHW-ove serije filmskih programa i razgovora 'To je stvar brige, razgovor o stablima'

Zagrebačka Kinoteka započinje svoj tjedan razgovorom 'Simbioze i filmosinteze' s nagrađivanom filmskom, video i likovnom umjetnicom Anom Hušman, koji organizira kustoski kolektiv WHW.

Razgovor s umjetnicom održat će se večeras, s početkom u 19 sati, a moderirat će ga Ana Dević.

'Hušman u svojim radovima eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom, a iza sebe ima nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova, od kojih neki već imaju status suvremenih klasika', stoji u najavi.

Govorit će se o projektu na kojem Hušman trenutačno radi uz prezentaciju i projekciju video i ostalih materijala.

Po riječima same umjetnice, razgovor uz pokretne slike prezentirat će materijale na kojima radi već neko vrijeme, slike koje ga čine dolaze iz obiteljskih albuma i arhiva, novijih materijala s nedjeljnih ručkova gdje osim osobnih razmirica razmišljamo i kako doprinijeti svjetskoj revoluciji i miješaju se s filmskim snimkama pejzaža, zemlje, fotosinteze.

'Fokus je na procesima, postupcima obrade tla, sedimentaciji, uslojavanju, dodiru, promatranju, sudjelovanju. Kroz te procese želim uspostaviti nove veze, drugačije interpretacije i rastvoriti determinirane uloge, želim ponuditi novu dobrodošlicu za vidljiva i nevidljiva bića', stoji u najavi uoči razgovora.

Ana Hušman eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je udruge RESTART, gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male.

Događanje je dio WHW-ove serije filmskih programa i razgovora To je stvar brige, razgovor o stablima.

Noviteti donose novu verziju 'Priče sa zapadne strane'

Među Novitete u Kinoteku stiže 'Priča sa zapadne strane', nova inačica istoimenog kazališnog klasika iz 1957. godine, koji govori o zabranjenoj ljubavi djevojke i mladića. Autor nove verzije je Steven Spielberg, glavne uloge odigrali su Ansel Elgort i Rachel Zeler, a u jednoj od epizodnih uloga pojavljuje se i Rita Moreno, koja je za nastup u filmu iz 1961. godine bila nagrađena Oscarom za sporednu glumicu.

Drugi novitet na repertoaru je 'Deset u pola', humoristična drama oskarovca Danisa Tanovića, smještena u tradicionalne ćevabdžinice na sarajevskoj Bašćaršiji.

Izvor: Društvene mreže

Tu su još ekstravagantni krimić 'Dinastija Gucci' Ridleya Scotta, vrckava art komedija 'Francuska depeša' Wesa Andersona, biografska drama 'Spencer' Pabla Larraína i dinamična satira 'Zbornica' Sonje Tarokić.

FonoKinoteka: Soundtrack za film koji nije snimljen

Za subotu je najavljeno događanje 'Soundtrack za film koji nije snimljen', glazbeno–poetski street movie RadioTeatra s dvoje protagonista, koje povezuju poetski senzibilitet u kreativnom radu te sklonost izražavanju u različitim medijima.

Taj kazališno–radijski dijalog sastoji se od poetskih, proznih i glazbenih zapisa nastalih kao dijaloška razmjena tijekom zime i proljeća 2020./21. između zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić i beogradskog pjesnika, kantautora i slikara Nenada Marića (Kralj Čačka).

'U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija Soundtracka za film koji nije snimljen ne zasniva se samo na riječima i glazbi, već je krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić', napominje se u najavi.