distopijska priča o policajcu-kiborgu

Kinoteka: RoboCop nastavlja Verhoevenov ovotjedni ciklus

18.05.2021 u 11:55

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Kinoteka nastavlja ovaj tjedan svoj ciklus posvećen Paulu Verhoevenu, u okviru kojega će se prikazati i proslavljeni 'RoboCop', distopijska priča o policajcu-kiborgu koji pokušava stati na kraj valu zločina koji potresa Detroit

'Bešavno spajajući visokobudžetni žanrovski film sa subverzivnim motivima, RoboCop funkcionira i kao eskapistička zabava, i kao bespoštedna kritika SAD-a za vrijeme Reaganove administracije, a njegov veliki uspjeh učinio ga je kamenom temeljcem Verhoevenove američke karijere', ističe se u najavi filma koji je na programu u petak, 21. svibnja.

U srijedu, 19. svibnja prikazuje se redateljev 'Meso i krv', pustolovni povijesni spektakl o skupni srednjovjekovnih plaćenika koji otimaju zaručnicu sina aristokrata koji ih je izdao, koji je kritika hvalila zbog uvjerljivosti rekonstrukcije srednjovjekovnog pogleda na svijet.

Iz Kinoteke kažu kako se motivi Kristova mučeništva, smrti i uskrsnuća provlače čitavim Verhoevenovim opusom, a navodno već godinama priprema projekt o Isusu Kristu kao povijesnoj ličnosti. 

Tjedan zaključuje 'Evanđelje po Mateju', klasik šezdesetih u kojem je Pier Paolo Pasolini doslovnu ekranizaciju biblijske priče prikazao kroz neorealističku estetiku, a rezultat je 'jedan od najboljih filmova vjerske tematike svih vremena, koji su jednako cijenili i katolička i svjetovna kritika.'

Koncept tijela u filmovima Kratke baze 25FPS-a

Svibanjsko izdanje programa Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a okuplja tri barda filmske avangarde koji istražuju koncept tijela – filmskog, društvenog i privatnog. Otvara ga film 'Arnold Schwarzenegger – Umjetnost bodybuildinga' Babeth M. VanLoo, gdje snimka razgovora s mlađahnim Arniejem prerasta u esej o klasičnim idealima ljepote te odnosu tijela i uma. 

U nastavku se prikazuje 'Političko tijelo (Bog topi loše meso)', esej veteranke američke avangarde Betzy Bromberg o tijelu kao bojnom polju na kojem se sukobljavaju privatno i političko, a program zaključuje avangardni klasik 'Prozor, voda, beba, pokret' Stana Brakhagea, intimistička poema o rođenju vlastitog djeteta. Na repertoar kina stiže 'Zvuk metala', hvaljeni dugometražni igrani prvijenac Dariusa Mardera o bubnjaru koji gubi sluh i pridružuje se zajednici nečujućih.

'Zahvaljujući kreativnom načinu na koji je pristupio temi gubitka sluha te dojmljivim nastupu britanskog glumca i repera Riza Ahmeda u glavnoj ulozi, Zvuk metala postao je miljenik publike i kritike, a nagrađen je i Oscarima za montažu i oblikovanje zvuka', podsjeća se.

Među Novitetima se i dalje prikazuje nostalgična drama o ljubavi i odrastanju 'Ljeto ’85' francuskog redatelja Françoisa Ozona, dokumentarni film 'Izbačeni' Fredrika Gerttena, humorna drama 'Još jedna runda" Thomasa Vinterberga te Oscarom nagrađeni film ceste 'Zemlja nomada' Chloé Zhao. Na Matineju sljedeće subote stiže 'Ainbo', priča o djevojčici iz naslova koja odluči spasiti svoje selo u amazonskoj prašumi od pohlepe i sječe stabala.