prvi hrvatski film na listi svjetskih klasika

Svjetska premijera restaurirane verzije klasika Francea Štiglica 'Deveti krug' u Kinoteci

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 11.10.2021 11:19
  • Objavljeno 11.10.2021 u 11:13
Deveti krug

Deveti krug

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Štiglic

U sklopu programa 'Okupirani gradovi' u kinu Kinoteka prikazuje se digitalno restaurirana verzija kultne drame Francea Štiglica, odabrane u sekciju Cannes Classics

U srijedu, 13. listopada, u kinu Kinoteka održat će se svjetska premijera digitalno restaurirane verzije klasika Francea Štiglica 'Deveti krug'. Smještena na početak Drugog svjetskog rata u okupirani Zagreb, Štiglicova melodrama govori o obitelji koja odluči spasiti život kćeri svojih prijatelja Židova udajom za svoga sina. Nastao prema scenariju Zore Dirnbach, 'Deveti krug' izvrstan je primjer klasičnog fabularnog stila u jugoslavenskom filmu, u kojem je Štiglic kroz vrsnu kombinaciju drame, napetosti i humora snimio neupitni klasik hrvatskog filma. Deveti krug svojevremeno je bio prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, a sljedeće godine bio je nominiran za Oscara za najbolji strani film. U filmu su debitirali Boris Dvornik, Dušica Žegarac i Desanka Beba Lončar, koji su kasnije postali glumačke zvijezde.

Restaurirana verzija 'Devetog kruga' prošle je godine izabrana u program Cannes Classics, sekcije Filmskog festivala u Cannesu u sklopu koje se prikazuju nove restauracije filmskih klasika. Zbog epidemiološke situacije program nije održan, tako da će prikazivanje u zagrebačkoj Kinoteci biti njezina svjetska premijera.

France Štiglic - Deveti krug

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Štiglic

Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra digitalno je restaurirala film 2020. godine u studijima Ater i Klik film u Zagrebu. Za restauraciju u rezoluciji 2K korišteni su originalni negativ i kombinirani dubl pozitiv nastao fotokemijskom restauracijom 2001. godine. Prije projekcije filma Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije iz Hrvatske kinoteke, govorit će o procesu restauracije Štiglicova filma.

'Deveti krug' prikazuje se kao dio 'Okupiranih gradova', ciklusa filmova o životu za vrijeme okupacije, inspiriranog šezdesetom obljetnicom Štiglicova klasika. Ciklus se sastoji od tridesetak naslova podijeljenih u sedam tematskih cjelina, od kojih je svaka fokusirana na temu, motiv ili postupak iz 'Devetog kruga'. Program je žanrovski raznolik, a unutar svake tematske cjeline domaći će naslov biti stavljen uz rame međunarodnih naslova na sličnu temu. Mnogi filmovi bit će prikazani u nedavnim digitalno restauriranim inačicama ili s rijetko prikazivanih 35 mm kopija izvrsne kvalitete, što predstavlja jedinstvenu priliku da ih se vidi u njihovu izvornom obliku.

Ulaz na projekciju Devetog kruga je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni kina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!