'od imaginacije do animacije'

Velikan animiranog filma Borivoj Dovniković Bordo gostovao u zagrebačkom MSU

10.03.2020 u 20:10

Bionic
Reading

U okviru izložbe 'Od imaginacije do animacije - šest desetljeća Zagreb filma' u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održana je projekcija filmova i razgovor sa svjetskim velikanom animiranog filma Borivojem Dovnikovićem Bordom.

'Živući klasik animacije Borivoj Dovniković Bordo sudionik je, stvaratelj i svjedok naše poratne animacije - kao autor, crtač, animator, scenarist, edukator, organizator festivala i dobri duh zagrebačke animacije', riječi su kojima je najavljen razgovor koji je s Bordom vodio filmolog Nikica Gilić.

Bilo je govora o vrhuncima hrvatske animacijske i filmske baštine, Bordo je govorio o svom radu i glavnim tendencijama zadnjih 70 godina animacije te kako je naša animacija obišla svijet.

U dvorani Gorgona prikazan je izbor filmovi iz Dovnikovićeva animiranog opusa, 'Ceremonija' (1965.), 'Znatiželja' (1966.), 'Škola hodanja' (1978.) i 'Uzbudljiva ljubavna priča' (1989.).

  • +8
Borivoj Dovniković Bordo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Borivoj Dovniković (Osijek, 1930.) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali nije diplomirao jer je kao student počeo raditi kao karikaturist i ilustrator za Kerempuh, Jež i druge novine.