AUBREY BEARDSLEY

Mračan, erotičan, duhovit: Sprema se izložba jednog od najzanimljivijih engleskih umjetnika s kraja 19. stoljeća

04.12.2019 u 15:42

Bionic
Reading

Jedna od velikih inozemnih izložbi kojoj se možemo veseliti iduće godine svakako je ona Aubreyja Beardsleyja, čuvenog engleskog crtača i ilustratora te jedne od najzanimljivijih ličnosti u engleskoj umjetnosti s kraja 19. stoljeća. U ožujku 2020. Tate Britain priređuje izložbu njegovih crteža, najveću u Europi u posljednjih pedeset godina, a uključivat će, među ostalima, i slavne ilustracije za 'Salomu', tragediju Oscara Wildea

Erotičan i elegantan, humorističan i groteskan, ali jedinstven, prije svega, Aubrey Beardsley svojim je zlokobnim crno-bijelim crtežima šokirao i oduševljavao London kasnog viktorijanskog razdoblja, da bi potom obožavatelje stekao i diljem svijeta.

Rođen u Brightonu 1872., Aubrey Beardsley, crtati je počeo kao samouk i vrlo je kratko pohađao umjetničku školu. Unatoč mnogobrojnim utjecajima (Botticelli, Dürer, Edward Burne-Jones i dr.), nadahnut prije svega japanskim drvorezima izgradio je osebujan prepoznatljiv stil izrazite sklonosti prema rafiniranim ornamentalno dekorativnim efektima (crno-bijelo), koji često prelaze u grotesknu fantastičnost.

  • +11
Aubrey Beardsley Izvor: Profimedia / Autor: Archivart / Alamy / Alamy / Profimedia

Jako se proslavio još za svoga života, a ulogu u fenomenu njegove umjetnosti dobrim dijelom je imala i njegova karizma te enigmatična osobnost. Popularnost mu je išla do te mjere da je Max Beerbohm, engleski književnik, kolumnist i karikaturist, autor satiričkog romana 'Zuleika Dobson', 1890-e generalno nazvao 'Beardsleyjevim periodom', kažu iz Tate Britaina.

Ilustrirao je mnoga književna djela, 'Arturovu smrt' Thomasa Maloryja (1894.), 'Salomu' Oscara Wildea (1894.), 'Otmicu uvojka' Alexandera Popea (1896.) i Aristofanovu 'Lizistratu' (1896.). Znatno je utjecao na razvoj moderne ilustracije u Engleskoj i Njemačkoj i na sljedbenike art nouveaua.

Beardsley je je umro od tuberkuloze 1898., sa samo 25 godina, a izložba iduće godine predstavit će njegovu kratkotrajnu, ali intenzivnu karijeru crtača i ilustratora. Okupit će preko 200 njegovih radova, od kojih će se prvi put zajedno izložiti pet njegovih ilustracija za spomenutu Popeovu 'Otmicu uvojka'. Ukupno je izradio deset ilustracija i to u razdoblju kad je bio već jako lošeg zdravlja. 

Tate Britain izložit će ih uz francuske bakroreze iz 18. stoljeća, u kojima je Beardsley pronašao nadahnuće. I ostali njegovi izvori inspiracije naći će mjesto na izložbi, primjerice japanski svitci i akvareli Edwarda Burnea-Jonesa i Gustavea Moreaua.

Posljednja velika izložba Aubreyja Beardsleyja u Tateu bila je 1923., a posljednja velika europska prezentacija njegovih crteža bila je u muzeju Viktorije i Alberta, koja je pokrenula revival umjetnikovog lika i djela.

Ova najnovija izložba u Tate Britainu otvara se 4. ožujka 2020. i trajat će do 25. svibnja.

.