Sutra se otvara 36. Salon mladih

Ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka: Ovogodišnji Salon ukazuje na jasnu smjenu generacija, a predstavit će osamdesetak umjetnika na nekoliko lokacija

26.04.2022 u 16:17

Bionic
Reading

Najveća, najdugovječnija i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, 36. Salon mladih, otvara se 27. travnja u Domu HDLU - Meštrovićevu paviljonu, a predstavit će do 19. lipnja 80 hrvatskih i osam inozemnih umjetnika kroz tri izložbena programa

Na konferenciji za medije u HDLU-u, ravnateljica Ivana Andabaka istaknula je kako ovogodišnji Salon više nego ikada do sad ukazuje na jasnu smjenu generacija. "To će biti prvi dojam posjetitelja, vidjet ćete jedan specifičan Salon s jako puno novih imena i novih fokusa kojima se bave", kazala je.

Salon će predstaviti osamdesetak umjetnika na nekoliko zagrebačkih lokacija. Centralna izložba "Paraziti" kustoskog kolektiva Kućća, koji čine Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović, predstavit će u Meštrovićevu paviljonu 35 umjetnika i umjetnica od kojih osam iz inozemstva a koncipirana je, kako je rekao Mlinarec, s idejom "obuhvaćanja vitalne energije, sustava u koje umjetnici ulaze, u koje se infiltriraju i koje opstruiraju".

Popratni program ugostit će kustose, časopise i umjetničke organizacije iz nekoliko zemalja Europske unije, a uključuje i edukativni program radionica za najmlađe, glazbeni program koncerata koji će predstaviti troje suvremenih glazbenika, te diskurzivni program namijenjen stručnoj javnosti.

Izložba 'Situacija' donosi uvid u tematske okupacije i kreativne aspiracije 35 mladih autora i autorica širokog područja interesa

Izložba "Situacija", koja se otvara 10. svibnja, ponudit će uvid u tematske okupacije i kreativne aspiracije 35 mladih autora i autorica širokog područja interesa, medija, tehnika i materijala koji su, po mišljenju kustosice Nevenke Šarčević, u posljednje dvije godine obilježili scenu a čiji se radovi ne uklapaju u temu središnje izložbe Salona. Odvijat će se na četiri lokacije, Galeriji forum, galerijama Canvas i Stančić Meštrovićeva paviljona, te u Palači Vranyczany, gdje će se, kako je rekla Šarčević, prikazati radovi obilježeni konceptualnim narativima.

Tu je i izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb "Venientes" koja ove godine u galeriji Šira predstavlja radove 16 najuspješnijih diplomanata svih šest odsjeka ALU u akademskoj godini 2020./21.

Salon mladih tradicionalno u posljednjem tjednu održavanja dodjeljuje službene nagrade u iznosima od 15, 10 i 7 tisuća kuna neto za grand prix te 2. i 3. nagradu. Tu su i stručne nagrade MSU iz Zagreba i MMSU iz Rijeke u obliku izložbe kao poticaj radu i razvoju mladih umjetnika, te nagrada "Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković – Umjetnici umjetniku". Ove godine uvedena je i jedna nova, filantropska nagrada "Kolekcionar umjetniku", čiji je cilj poticati mlade umjetnike u daljnjem profesionalnom razvoju a iznosi osam tisuća kuna.

  • +11
Otvorenje 35. Salona mladih 2020. godine Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL