'elvis filozofije'

Rasprodan je Filozofski teatar sa Slavojem Žižekom, HNK Zagreb najavljuje prijenos uživo na internetu

23.12.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Cijena ulaznice za live stream iznosi 40 kuna

Filozofski teatar vraća se na pozornicu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a prvi gost nove sezone filozofska je super zvijezda i 'svačiji omiljeni filozof' Slavoj Žižek koji je u samo tjedan dana rasprodao cijelo gledalište kazališta.

Kako bi izašli u susret publici koja nije imala priliku doći do svoje ulaznice te gledateljima koji ne žive u Zagrebu - a željeli bi pogledati jedan od najpopularnijih programa zagrebačkog HNK kojeg uređuje i vodi Srećko Horvat - 17. siječnja zagrebački će HNK omogućiti prijenos uživo gostovanja Slavoja Žižeka.

Podsjećamo, tema o kojoj će Srećko Horvat razgovarati sa Slavojem Žižekom 17. siječnja aktualna je i intrigantna - Poslije kapitalizma: feudalizam ili komunizam?

Prijenos Filozofskog teatra moći će se pratiti putem ove poveznice, a cijena ulaznice za live stream je 40 kuna.

Slavoj Žižek je nekoliko puta gostovao u zagrebačkome HNK, a zahvaljujući Filozofskom teatru uprizorena je i predstava Antigona po njegovu dramskom tekstu u režiji Angele Richter. Za nastupe tog svjetski poznatog filozofa uobičajeno je da se vrlo brzo razgrabe ulaznice. Slavoj Žižek je nazivan Elvisom filozofije i najopasnijim filozofom Zapada, objavio je više od 30 knjiga iz područja filozofije i teorije psihoanalize, među kojima su mnoge prevedene i na hrvatski jezik.

Krajem prošle godine, filozof je dao veliki intervju njemačkom dnevnom listu Berliner Zeitung, u kojem je progovorio o Covid krizi te iznio svoje misli o stanju u kojem se svijet i čovječanstvo trenutno nalaze. Povod razgovoru bila je i njegova nova knjiga 'Pandemija!: Covid-19 potresa svijet', koja je izašla u ožujku te godine.

Govoreći preko skypea iz svog stana u Ljubljani u trenutku kada je u Sloveniji bio lockdown, Žižek je priznao da se psihički ne osjeća baš dobro.

'U depresivnom sam stanju. Cijela ova izolacija nastavit će se do proljeća. Uz to, iracionalni otpor mnogih ljudi ostavlja me bez teksta. Polovina stanovništva u Hrvatskoj rekla je da se ne želi cijepiti,' rekao je tada Žižek.

Što čitavu godinu kasnije misli o temama cijepljenja, koronavirusa, 'iracionalnog otpora' - ali i o tome je li pandemija ubrzava ili usporava mogućnost 'kraja kapitalizma' - doznat ćemo 17. siječnja na pozornici zagrebačkog HNK.