NAKON FRANZA VON SUPPEA

Raspisan poziv za glazbeno-likovno natjecanje posvećeno Beethovenu

08.05.2020 u 14:37

Bionic
Reading

Koncertni ured Zadar raspisao je poziv glazbenicima i vizualnim umjetnicima za kreativno natjecanje 'Kneževa unplugged: Bee250ven', uz 250. obljetnicu rođenja Ludwiga van Beethovena

Nakon prošlogodišnje teme vezane uz dvjestotu obljetnicu rođenja Franza von Suppèa, tema ovog izdanja Kneževe unplugged je 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena.

Mladi vizualni umjetnici trebaju poslati svoje radove na tu temu koji će se predstaviti na izložbi i u oglašavanju, a najbolji i novčano nagraditi, dok se glazbenici prijavljuju na koncertne večeri koje će se održati u studenom, najavljeno je iz tog zadarskog koncertnog ureda. Vizualni umjetnici izrađuju rad na temu Beethovena i/ili Kneževe unplugged, a u obzir dolaze sve tehnike i pristupi s područja likovne umjetnosti i dizajna.

Rok za slanje vizualnih radova je 1. srpnja, nakon čega će radove ocijeniti stručni žiri. Glazbenici se trebaju prijaviti do 1. rujna, a uvjet je da uz svoju glazbu uklope motiv iz Beethovenove Pete simfonije.

Najbolji glazbeni rad osvaja 2.500 kuna (prva nagrada), 1.500 kuna (druga) i 1.000 kuna (treća), a likovne nagrade su 1.000 kuna (prva), 700 kuna (druga); 300 kuna (treća).

Cilj projekta Kneževa unplugged Koncertnog ureda Zadar afirmacija je mladih glazbenih i vizualnih umjetnika te njih i njihovu ciljanu publiku, mlade različitih supkultura, privući u prostor Kneževe palače.

Natjecanje je namijenjeno svima, prošle godine sudjelovali su glazbenici na svim razinama, od potpunih debitanata, do onih s karijerama i već izdanim albumima, a nema ni žanrovskih ograničenja, od hip-hopa preko unplugged metala do country-rocka i kantautora uz klavir.

Kako se ističe, žiri je sastavljen od ljudi koji će najviše cijeniti vašu autentičnost, iskrenost i maštovitost. Raznolikost je dobrodošla i kod vizualnih, primaju se ilustracije, logotipi, portreti Beethovena u svim formatima, poigravanje s motivom 'unplugged'. Poželjno je da se pošalju što bolje snimke, najbolje linkove na YouTube, no nije uvjet jer služe prvenstveno da se dobije dojam o čemu je riječ

Organizatori kažu da su ove godine za temu odabrali Beethovena kao jednog od najvećih glazbenih genija kojeg je ljudska civilizacija dala, koji je unatoč lošem zdravlju, gubitku sluha, neurednom životu i prijekoj naravi ostao ideal i inspiracija.

Podsjećaju da je glazbi dao do tada neviđen osjećaj slobode, grandioznosti i demokracije; odveo ju je iz aristokratskih salona u koncertne dvorane i postao prvi glazbeni celebrity.

'Njegova je glazba danas utkana u kolektivnu svijest čitavog čovječanstva: od Olimpijskih igara, rušenja Berlinskog zida, do himne Europske unije, Beethoven predstavlja simbol slobode: kako umjetničke, političke, tako i slobodne volje i slobode individualca u svim aspektima života', ističu.

Tema prvog izdanja bila je 200. obljetnica rođenja Franza von Suppèa, koji je od petog mjeseca života do završetka gimnazije živio u Zadru, nakon čega je odselio u Beč i ušao u povijest kao otac bečke operete.

Iz Koncertnog ureda Zadar, inicijatora Kneževe unplugged kažu da je tim projektom ostvaren uspjeh na više razina - u pronalaženju skrivenih dragulja zadarske i hrvatske scene, te kroz inovativnu i živu komunikaciju s glazbenom poviješću, multidisciplinarni pristup kroz natječaj likovnih i grafičkih učeničkih radova, poništavanje granica između institucionalnog i alternativnog i stvaranje nove publike u Kneževoj palači.