DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ

Nakon dvomjesečne tišine, Lisinski svira 24 sata dnevno

  • Autor: N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2020 14:19
  • Objavljeno 08.05.2020 u 14:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Dva mjeseca nakon što je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog zatvorila vrata zbog mjera sprječavanja širenja koronavirusa, u petak 8. svibnja inauguriran je program cjelodnevnog puštanja glazbe na otvorenom kojim se Dvorana do daljnjega bori protiv tišine

'Prvo nas je virus potjerao iz dvorane i zatvorio sve ulaze, a onda nas je potres uzdrmao. Međutim, nismo pristali na apsolutnu tišinu, nego smo odlučili odgovoriti s glazbom', rekao je ravnatelj Dražen Siriščević na konferenciji za novinare u petak ispred glavnog ulaza u KD Lisinski. 'Ulaz nemamo, ali našli smo izlaz. Za sve ljude dobre volje i one koji će to tek postati', dodao je.

Program 'Lisinski na otvorenom' odvijat će se 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, a glazba koja će se moći čuti na Ulici grada Vukovara i Trgu Stjepana Radića – iz zvučnika postavljenih na južnom i zapadnom dijelu pročelja Dvorane – je klasika, popularna glazba, jazz, tradicijska glazba. Ukupno je na play listi gotovo 200 različitih glazbenih primjera glazbenika koji su tijekom povijesti Dvorane nastupali u njoj.

'Nastupali su najveći svjetski orkestri, dirigenti, solisti, različite vrste glazbe su se čule, od klasike, do tradicionalne glazbe, popularne glazbe, jazza. Sve to sad ćemo slušati ovdje, izvan Dvorane, okružiti Dvoranu glazbom, dok je jednog dana, a nadam se da će to biti uskoro, ne otvorimo', napomenuo je Siriščević.

Informacije o tome koja se glazba sluša bit će objavljivane na displayu na pročelju Dvorane, odmah pokraj 'Kalendara tišine', na kojemu Dvorana odbrojava dane koji su prošli od kad je bila prisiljena zatvoriti svoja vrata. Do danas je prošlo 58 dana.

'Od trenutka kada je dvorana zatvorena, kada ovdje više nije bilo nikakvih događanja, počeli smo brojati dane, sate, minute i sekunde tišine. Nadam se da će ovaj kalendar uskoro otići u povijest i da ćemo moći ući u dvoranu', rekao je Siriščević.

Predstavljen projekt 'Lisinski na otvorenome'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kazao je kako se nada da će taj svojevrsni 'bunt', proizašao iz prkosa prema situaciji i ponosa prema svemu onome što je Dvorana ostvarila u prošlosti, saživjeti s gradom, te da će slučajni i namjerni prolaznici uživati u tom, još jednom neprocjenjivom doživljaju koji Dvorana nudi.

Zahvalio je Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću što je imao sluha i što je podržao inicijativu, te ZAMP-u što je omogućio korištenje glazbe bez prevelikih naknada. 'Na nama je sada samo da biramo što više što ljepših glazbenih brojeva i da svi uživaju u tome. Vidimo se u Lisinskom, a do tada - uživajte u glazbi oko Lisinskog'", poručio je Siriščević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!