MARY PICKFORD

Rade Šerbedžija dobitnik američke nagrade za doprinos u svjetskom filmu

06.02.2019 u 13:23

Bionic
Reading

Nagrada Mary Pickford za sveukupni doprinos u svjetskom filmu, koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija u Los Angelesu (The International Press academy - IPA) u sklopu dodjele 23. Nagrade Satellite, ove je godine pripala glumcu, redatelju i glazbeniku Radi Šerbedžiji

'Rade je glumac koji ne poznaje ograničenja, a njegov talent ne poznaje granice. Stoga je zaista zaslužio nagradu Mary Pickford za poseban umjetnički doprinos industriji zabave', rekla je predsjednica IPA-e, Mirjana Van Blaricom.

  • +9
Rade Šerbedžija i prijatelji u Lisinskom Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Nagradu su dosad osvojili, među ostalima, Francis Ford Coppola, Kathy Bates, Jodie Foster, Susan Sarandon, Vanessa Williams i Ellen Burstyn, a dodjeljuje se od 1996., kao jedna od nagrada Satellite koje promiču umjetničku izvrsnost u području filma, televizije i novih medija. Naglasak je pritom na novim, međunarodnim ili nezavisnim autorima, alternativnoj kulturi i multimediji.

Svečana dodjela održat će se 22. veljače 2019. u Hotelu Mondrian u Hollywoodu.

Rade Šerbedžija u proteklih je pola stoljeća karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i mnogi poznati hollywoodski hitovi poput 'Oči širom zatvorene' i 'Nemoguća misija 2'. Uskoro se vraća ponovno u Ameriku na četiri mjeseca gdje nastavlja sa snimanjem TV serije 'Strange Angel' u produkciji Ridley Scotta i CBS studija. U svibnju počinje s probama za novu predstavu svoga Kazališta Ulysses.