DO KRAJA SIJEČNJA

Putujuća izložba 'Rat i mir na Balkanu' u NSK-u

13.01.2016 u 19:54

Bionic
Reading

Putujuća izložba 'Rat i mir na Balkanu', koja se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može razgledati do kraja siječnja, predstavlja rad fotografa koji su dokumentirali rat i život na Balkanu u razdoblju od 1914. do 1918., prikazujući ratište koje je još uvijek uglavnom nepoznato

U suradnji Goethe instituta i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu domaćoj se javnosti otkrivaju radovi pet fotografa i prikazuje dvanaest kratkih filmova u kojima vodeći povjesničari iz osam zemalja prikazuju iskustvo rata u jugoistočnoj Europi.

Američki fotograf Lewis Hine snimao je djecu žrtve rata dok je njegov sunarodnjak Ariel Varges slikao Solun u vrijeme kada su multinacionalne snage Antante bile smještene u tom gradu.

Ruski fotograf Samson Černov pratio je povlačenje srpske vojske kroz planine Albanije dok su dvojica anonimnih fotografa iz njemačke i francuske vojske otkrivala svakodnevicu na Balkanu u vrijeme rata, kao i ratne zločine nad civilima. Iz kratkih filmova koji se na izložbi prikazuju putem prijenosnih računala saznaje se o svim strahotama Prvog svjetskog rata na Balkanu i mnogo prolivene krvi u tzv. buretu baruta.

Jedan od teoretičara, britanski novinar Misha Glenny smatra kako je bilo neminovno da će upravo na Balkanu nešto poći po zlu, s obzirom na toliko tenzija na tom prostoru između lokalnih te regionalnih i velikih sila. Za njega je Balkan 'detonator, inicijalna kapsula koja pokreće eksploziju', a 'bure baruta' je sama Europa zbog sukoba između velikih sila. Po njegovoj ocjeni, slabo je dokumentirano koliko je krvi proliveno na ovim prostorima u to doba - u Njemačkoj i Francuskoj stradalo je približno četiri posto stanovništva, a na Balkanu su te brojke šokantno veće. Seljaci su vješani u znak odmazde, gradovi ispražnjeni radi radne potrebe okupacijske vojske, stotine tisuća ljudi je raseljeno ili pobijeno dok su milijuni umrli od neuhranjenosti i bolesti.

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, u sklopu izložbe priredit će se didaktičko razgledavanje za učenike srednjih škola. U povodu Noći muzeja 29. siječnja prikazat će se dokumentarni film 'War and peace in the Balkans' u predvorju Knjižnice, koji govori o utjecaju Prvoga svjetskog rata na civile, ekonomiju i život općenito na Balkanu. Film donosi ratne slike iz Grčke, Turske, Bugarske, Makedonije i Srbije te izjave stručnjaka koji su se tijekom koncipiranja izložbe 'Rat i mir na Balkanu' bavili tom temom.

Od kraja 2014. do danas izložba je bila postavljena u Ateni, Bukureštu, Sarajevu i Beogradu.