DODIJELJENE NAGRADE

Pulitzera dobio roman o Sjevernoj Koreji

16.04.2013 u 11:40

Bionic
Reading

Dodijeljene su ovogodišnje Pulitzerove nagrade, između ostaloga i za najbolji roman, koji je ove godine osvojio pisac Adam Johnson za djelo 'The Orphan Master's Son', koji je žiri opisao kao 'predivno složenu priču'

Prošle godine je skandal oko Pulitzerove nagrade bio u tome što se žiri, prvi put nakon 35 godina, nije mogao odlučiti kome dodijeliti nagradu za najbolji roman (unatoč tome što je u konkurenciji, između ostalih, bio 'The Pale King' Davida Fostera Wallacea), pa se zato napeto očekivalo što će biti s tom kategorijom u 2013. godini. Zabrinuti mogu odmahnuti, jer je ove godine Pulitzera dobio i roman, konkretno 'The Orphan Master's Son' Adama Johnsona, koji 'vodi čitatelje na avanturističko putovanje u dubinu totalitarne Sjeverne Koreje, ali i u najintimnija mjesta ljudskog srca', kako stoji u službenom obrazloženju nagrade. Uz Johnsona su u finalnoj konkurenciji bili još romani Nathana Englandera i Eowyn Ivey.

Najboljom dramom proglašena je 'Disgraced' američkog pisca pakistanskog porijekla Ayada Akhtara, koja opisuje slom korporativnog odvjetnika Amira tijekom jedne zabave visokog društva na Manhattanu. U kategoriji povijesti Pulitzera je dobio profesor s Cornella Frederik Logevall za svoju 800-straničnu storiju o francuskoj okupaciji Indokine koja je prethodila Vijetnamskom ratu i američkom upletanju u taj konflikt. 'Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America's Vietnam' je, smatra Pulitzerov žiri, 'balansirana i detaljno istražena povijesna knjiga', svojevrstan prequel hvaljenom Logevallovom 'Choosing War', djelu koje obrađuje američku ulogu u Vijetnamu 1960-ih.

Najboljom biografskom knjigom proglašena je 'The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo' Toma Reissa, koji opisuje život oca slavnog pisca Alexandrea Dumasa. Naime baš je Thomas-Alexandre bio inspiracija svojem sinu za slavni 'Grof Monte Cristo', s obzirom na to da je rođen kao sin ropkinje s Haitija, a završio je kao jedan od najboljih oficira Napoleonove vojske. 'On je bio najviše pozicionirani crni vođa u bijelom društvu sve do modernih vremena', objasnio je Reiss svoju fascinaciju Thomas-Alexandreom Dumasom, čija je životna priča doista poput akcijskog filma.

U kategoriji poezije nagrađena je Sharon Olds za svoju zbirku pjesama 'Stag's Leap', koje tematiziraju kraj pjesnikinjina 30-godišnjeg braka. Među publicističkim djelima nagradu je osvojila knjiga 'Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America' Gilberta Kinga, koja opisuje odvjetničku karijeru Thurgooda Marshalla, kasnije prvog afroameričkog suca na Vrhovnom sudu.

Pulitzerova nagrada dodjeljuje se i za glazbena djela, a u toj je kategoriji nagrađena vokalna skladba 'Partitura za 8 glasova' Caroline Shaw