RAZGLEDAVANJE IZ NASLONJAČA

Prvi online sajam umjetnosti

24.01.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Otkako su brojni svjetski muzeji prošli proces digitalizacije i stavili svoje kolekcije na internet, za razgledavanje umjetničkih remek-djela nije nužno potrebno osobno ih posjetiti. Slijedeći njihov primjer, ovih dana otvoren je prvi online sajam umjetnosti na kojemu svi korisnici interneta imaju prilike chatati s kustosima ili kupiti neko od ponuđenih djela

Prvi online sajam umjetnosti - VIP Art Fair - inspiriran je likom i djelom Raya Johnsona, umjetnika čije je čitavo stvaralaštvo uvelike određeno virtualnim svijetom. Godine 1962. godine zajedno s Cyem Twomblyjem i Andyjem Warholom osnovao je Njujoršku dopisnu umjetničku školu. Do kraja života, 1995. godine, ostao je pustinjak koji je s članovima umjetničke zajednice, kao, uostalom, i sa svijetom bio povezan isključivo preko pošte, a razvojem tehnologije, i posredstvom interneta.

Osim radova takozvanog kuma virtualne umjetnosti Raya Johnsona, na prodaju su stavljena djela suvremenih umjetnika Damiena Hirsta, Gilberta&Georgea i Sarah Lucas. Iako mnogi smatraju da su aukcije uživo, razgovori s kolekcionarima i trgovcima umjetnina čar sajmova, online okupljanja mnogo su praktičnija.

U sajmu sudjeluju vodeći posrednici u prodaji umjetnina, poput galerije White Cube, Gagosiana i Sadie Coles HQ, a može se posjetiti besplatno, dok je za surfanje VIP štandovima ili chat s trgovcima potrebno uplatiti 100 dolara u vrijeme vikenda te 20 dolara tijekom tjedna.

Zanimljivo je da je više od 50 ponuđenih djela procijenjeno na više od milijun dolara, a hoće li bogati kolekcionari prepoznati prednosti interneta, bit će poznato nakon završetka sajma VIP (View in Private), 30. siječnja.