NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Prvi mjuzikl exitovaca proglašen najboljim

  • Autor: M.P./H
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 21:47
  • Objavljeno 28.11.2008 u 21:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je Nagrade Hrvatskog glumišta po 17. put u 26 kategorija

Ove godine nagradu za životno djelo na području drame dobio je istaknuti redatelj Božidar Violić koji je u hrvatskom glumištu kao redatelj nazočan od 1958. godine.

Na području opere nagradu za životno djelo dobila je primadona Nada Ruždjak, koja je najveći dio karijere provela kao prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Posebnu nagradu Hrvatskog glumišta dobile su Dubrovačke ljetne igre, koje su ove i prošle godine s nekoliko predstava vlastitih i gostujućih obilježile 500. obljetnicu rođenja Marina Držića.

Najboljom predstavom u cjelini ove godine proglašena je predstava "Kauboji" Saše Anočića, u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba.

Za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje nagradu Hrvatskog glumišta također je dobio Saša Anočić za režiju predstave "Kauboji".

Za glavnu žensku ulogu u drami nagradu je dobila Olga Pakalović za ulogu Une u predstavi "Kos" Davida Harrowera u režiji Zijaha A. Sokolovića i izvedbi Gradskog kazališta Sisak, te za ulogu Lavinije u predstavi "Elektri pristaje crnina" Eugenea O'Neilla u režiji Mateje Koležnik i izvedbi HNK u Zagrebu.

Nagradu Hrvatskog glumišta za glavnu mušku ulogu u drami dobio je Vilim Matula za ulogu Krpe u predstavi "Metastaze" Ive Balenovića i Borisa Svrtana u režiji Borisa Svrtana i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Za najbolju predstavu u cjelini opereta/mjuzikl nagradu je dobila predstava "Ljepotica i zvijer" Alana Menkena/Howarda Ashmana/Tima Ricea/Linde Woolverton u režiji Dore Ruždjak-Podolski i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Dora Ruždjak-Podolski dobitnica je nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju režiju opereta/mjuzikl za spomenutu predstavu "Ljepotica i zvijer".

Nagradu za žensku ulogu u opereti/mjuzikl dobila je Renata Sabljak za ulogu Belle u predstavi "Ljepotica i zvijer" te za ulogu Sandy Dumbrowski u predstavi "Briljantin" Jima Jacobsa/Warrena Caseya u režiji Igora Barberića i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolje ostvarenje za mušku ulogu u opereti/mjuzikl dobio je Radovan Ruždjak za ulogu Gastona u predstavi "Ljepotica i zvijer".

Za najbolju plesnu predstavu u cjelini nagradu je dobila predstava "Ogoljeno" u koreografiji Snježane Abramović Milković i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla u produkciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM).

Za najbolje koreografsko ostvarenje za ples nagradu Hrvatskog glumišta dobio je Rajko Pavlić za koreografiju u plesnoj predstavi "Koncert za dangubu i zgubidana" u izvedbi Rajka Pavlića i Mate Matišića (Liberdanse ansambl slobodnog plesa iz Zagreba).

Nagradu Hrvatskoga glumišta organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika a dodjeljuje se od 1992. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!