DEVETA UMJETNOST

Provjerite koji su nas stripovi oduševljavali u 2012.

19.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Donosimo pregled pet domaćih i stranih grafičkih albuma koji su se istakli kvalitetom i originalnim pristupom devetoj umjetnosti

Središnji ovogodišnji događaj u svijetu stripa nesumnjivo je nova gigantska knjiga Chrisa Warea 'Building Stories', remek-djelo ne samo stripa nego i književnosti, dizajna i samog knjižarstva. Možda uskoro vidimo i tu knjigu u hrvatskom izdanju, a u međuvremenu osvrnuli smo se na najbolje ovogodišnje naslove objavljene kod nas.

Recentna izdavačka agilnost, koja je police knjižara i striparnica u susret blagdanima okitila velikim brojem novih naslova, usmjerila nam je pozornost na inozemni strip, ali ove godine, za razliku od prethodnih, nije izostalo ni izdavanje domaćih stripova. Donosimo pregled pet domaćih i stranih grafičkih albuma koji su se istakli kvalitetom i originalnim pristupom devetoj umjetnosti.

Miljokazi (Bookglobe)
Priče Miljenka Horvatića koje je iscrtao Hrvoje Ružić kroz jednostavno zbivanje i zaokružene likove pokazuju ozbiljan uvid u prirodu naše civilizacije, čovjeka i nas same. Album se sastoji od pet vrlo različitih priča koje se događaju u različitim prostorima i vremenima, od Srednje Amerike i doba prvih indijanskih kultura na tom području, do suvremenosti i neimenovanog otoka negdje na Jadranu.

Vremeplovci (Mentor)
Teuta i Malduk, sestra i brat, putuju kroz vrijeme u petnaest izuzetno duhovitih i pustolovnih epizoda ovog znanstvenofantastičnog stripa nagrađivanog hrvatskog autora Darka Macana. Susrećući mnoge poznate osobe iz hrvatske i svjetske povijesti (Gaj Julije Cezar, kralj Zvonimir, Nikola Tesla) djeca uče o prošlosti, ali i kako bi mogao izgledati kraj svijeta.

Dermatillomania (2×2)
U atmosferi moćnih i melankoličnih kadrova Sara Divjak u stripu crta vrlo dojmljive i emocijom nabijene priče. Priče su to o ljudskoj samoći, ali bez predvidljive gorčine. Album se sastoji od šest priča koje su rađene u različitim tehnikama.

Vučine, Nasljednik (2×2)
'Dugo već razmišljam o smrti', piše pripovjedna Vučina. 'Puno duže nego o životu. Postoji li savršena smrt?' Ovo pitanje progoni Vučinu u nastavku hvaljenog i pomaknutog serijala talentirane autorice Sonje Gašperov. 'Svijet Vučina brutalan je, ali i zavodljiv, tužan, ali i urnebesno smiješan i neobično privlačan, poželite se družiti s tim nacrtanim likovima, usprkos tome što znate da je to nemoguće, jer Vučine baš i ne drže puno do ljudi.' Važna napomena: Zbog osobito uznemirujućih prizora Vučine: Nasljednik nisu štivo za mlađe od 18 godina!

Hrvatski antifašistički strip (Strip Forum)
Strip-monografija 'Hrvatski antifašistički strip' retrospektiva je hrvatskog ratnog stripa u kojoj su na jednom mjestu okupljeni stripovi posvećeni antifašizmu velikih imena hrvatskoga stripa. Na gotovo 350 stranica, prvi put nakon 20 godina u njoj su objavljena djela velikana hrvatskog stripa Andrije Maurovića, Julija Radilovića - Julesa, Žarka Bekera, Borivoja Dovnikovića, Zdenka Svirčića, Ive Kušanića i Ivice Bednjaneca

U objavljivanju zanimljivih stranih naslova prednjači Fibra te donosimo izbor iz njihovih recentnih izdanja. Također, iz Fibre su ovaj tjedan najavili dodatno proširenje suradnje s DC/Vertigom te su osigurali prava i za njihove bestselere: 'Sandman', 'V for Vendetta', 'Watchmen', 'Batman' (The Long Halloween, Dark Victory i The Dark Knight), 'Kingdom Come' i 'Fables', što ljubiteljima stripa pruža puno dodatnih poticaja za njihovo podržavanje i kupnju prevedenih naslova. Pročitajte najboljih pet naslova ove godine.



Metalne godine
Metalne godine

Osam knjiga ciklusa 'Metalne godine' Jeana Girauda, najpoznatijeg pod pseudonimom Moebius, obuhvaćaju sve bitne samostalne radove Jeana Girauda toga razdoblja, mahom kratke priče - dosjetke, oniričke pasaže i ludičke dekonstrukcije klasičnih stripovskih pripovjednih obrazaca - ali i kulminaciju moebiusovske poetike, njegovo remek-djelo 'Hermetičnu garažu', napisao je Darko Macan.

Habibi
Odvijajući se u epskom krajoliku pustinja, harema i moderne industrijske gungule, Habibi, slavnog američkog autora Craiga Thompsona (proslavljenog stripovima 'Good-by, Chunky Rice' i 'Blankets'), priča priču o Dodoli i Zamu, odbjegloj djeci robovima koje je spojio slučaj, okolnosti, i o ljubavi koja se razvija među njima. Suvremen i bezvremen istovremeno, Habibi nam nudi ljubavnu priču zapanjujućeg odjeka, parabolu našeg odnosa prema prirodnom svijetu, kulturni jaz između Prvog i Trećeg svijeta, zajedničko naslijeđe kršćanstva i islama, i, s najvećom snagom, čaroliju pripovijedanja.

Perzepolis
Perzepolis je zapanjujuće djelo strip crtačice jedinstvena talenta, jedne od najcjenjenijih današnjeg doba. To je priča o nezaboravnom djetinjstvu i odrastanju Marjane Satrapi u velikoj i sretnoj obitelji u Teheranu u doba Islamske revolucije, o suprotnostima između privatnog i javnog života u zemlji koju tište politički prevrati, o njenim srednjoškolskim danima u Beču, gdje proživljava iskušenja adolescencije daleko od svoje obitelji, o njenom povratku kući, istovremeno veselom i strašnom i, napokon, o njenom samonametnutom progonstvu iz voljene domovine.

Izlazne rane
Izlazne rane
U modernom Tel-Avivu jedan mladić, Koby Franco, prima hitan telefonski poziv od vojnikinje po imenu Numi. Saznaje da mu je otac, kojeg odavno nije vidio, možda bio žrtva bombaša samoubojice u Haderi. Koby oklijeva, ali se ipak pridružuje Numi u potrazi za dokazima. 'Izlazne rane' su dubok i bogat, human i nesentimentalan pogled na slabosti društva, međuljudske odnose i ono nezgodno mjesto gdje se ponekad susreću. Rutu Modan je autorica duboka uvida i ovaj rad smješta ju među najbolje strip autore današnjice.

Lulu oslobođena

Lulu, obična četrdesetogodišnja majka obitelji, nestala je prije više od dva tjedna, napustivši muža i djecu te uznemirivši prijatelje. Privremeno se ostavivši dokumentaraca i nacrtanih reportaža, Étienne Davodeau vraće se literaturi, na svoj način, što će reći onaj blizak narodu i svakodnevnome životu, svim srcem ukotvljen za stvarnost. 'Pričajući nam o Lulu i njezinu neobičnomu putovanju, Étienne Davodeau nas čini sretnim - čas suzdržano, a čas eksplozivno - što smo upoznali jednostavnu i veličanstvenu ženu s kojom ćemo se definitivno sprijateljiti.'