ČETVRT CRVENIH SVJETILJKI

Prostitucija i striptiz u muzeju

17.11.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Replika poznate nizozemske četvrti Crvenih svjetiljki američkih umjetnika Eda i Nancy Keinholz izložena je u Nacionalnoj galeriji u Londonu u sklopu izložbe posvećene najstarijem zanatu

Četvrt Crvenih svjetiljki u Londonu

Kontroverzna izložba bavi se temom koja stoljećima intrigira umjetnike bez obzira na granu umjetnosti u kojoj djeluju. Izložba pod nazivom 'The Hoerengracht' donosi eksponate koji u realnoj veličini prikazuju dijelove poznate amsterdamske četvrti Crvenih svjetiljki, uključujući pritom i skulpture prostitutki te striptizeta u izlozima.

Colin Wiggins iz Nacionalne galerije izjavio je da 'izlošci vjerno oponašaju ulice te će posjetiteljima pružiti priliku da gledaju kroz izloge, ulaze u skučene prolaze u kojima stoje lutke i razgledaju unutrašnjost soba'.

Umjetnik Ed Keinholz prvi put je posjetio bordel u dobi od sedamnaest godina. Tada je bio užasnut oronulim izgledom, za njega, vremešnih dama noći. Dvadeset i pet godina kasnije uslijedio je njegov drugi posjet, prilikom kojega se prema prostitutkama postavio zaštitnički jer je zatekao mlade djevojke, piše Telegraph. Iskustva su ga nadahnula za djela koja je izradio zajedno sa suprugom Nancy.

Londonska izložba bit će otvorena do 21. veljače 2009.