'GRADOVI U TIJEKU'

Prošlost, sadašnjost i budućnost Pule: Sa(n)jam knjige predstavio vizualni identitet i temu obljetničkog 25. izdanja

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 06.11.2019 11:17
  • Objavljeno 06.11.2019 u 10:15
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tanja Draškić Savić

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell'Istria 5. studenog otvorena je izložba 'Gradovi u tijeku' na kojoj je Sa(n)jam knjige u Istri predstavio temu i vizualni identitet ovogodišnjeg obljetničkog 25. izdanja koje će se održati od 5. do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Izložba je vizualni odgovor na postavljenu sajamsku temu i produkt je istraživanja ovogodišnjeg vizualnog identiteta, kažu iz Sa(n)jam knjige.

'Naizgled jednostavnom grafičkom intervencijom – ekstenzijom piksela, na više od dvadeset različitih fotografskih motiva eksterijera i interijera Pule sa starih razglednica, promišlja tijekove grada u konstantnom ispreplitanju njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Sukladno temi, Sajam se za svoju obljetnicu, više nego ikad prije, osvrće vlastitom gradu, poručujući da su svi gradovi ovog svijeta – gradovi u tijeku. Pula je za Sajam otpočetka početni grad – grad koji se unazad razvija u fotografsko sjećanje, memoriju iz koje dolazi. Fotografski motivi kao artefakti, ostavština i historijska vrijednost ili pomaknuta memorija otvaraju prostor mnogostrukih imaginarijuma o percepciji i doživljaju grada', objašnjavaju iz Pule.

Autori izložbe su dugogodišnji art direktor Sajma Mauricio Ferlin, dizajnerice kolektiva Oaza Tina Ivezić i Maja Kolar te povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, koja je (kon)tekstualizirala dizajnerski rad i njihovo istraživanje.    

Direktorica pulskog Sajma Magdalena Vodopija naglasila je da je autorski tim ovom izložbom uobličio i nadogradio ideju ovogodišnjeg Sajma posvećenog Puli. Pozvala je publiku i medije da posjete stranicu Sajma, na kojoj je od danas dostupan detaljan raspored programa, u kojem, pored značajnih inozemnih imena, sudjeluje literarna, umjetnička i intelektualna snaga Pule, autori poput Andree Matoševića, Miroslava Bertoše, Tamare Obrovac, Igora Zirojevića, Alena i Nenada Sinkauza, Amira Alagića, zaključno s pulskom premijerom filma 'Tusta'.

Mauricio Ferlin, jedan od koautora izložbe, zahvalio je autorskom timu, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te Gordani Milaković i Lani Skuljan Bilić uz čiju su stručnu pomoć selektirani fotografski motivi iz fundusa Zbirke starih razglednica te Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Istaknuo je da je izložba nastala u procesu realizacije vizualnog identiteta Sajma i da se u razvučenom horizontalnom pikselu otvara svojevrsna nada u čvršće povezivanje (društvene) zajednice te mogućnost da se na čudesniji način doživi Pula.

Izložba je postavljena u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i bit će otvorena do 15. prosinca zaključno sa zadnjim danom 25. Sajma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!