130 UČENIKA

Proslava Svjetskog dana plesa masovnom flash mob koreografijom u Zagrebu

  • Autor: M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2018 13:48
  • Objavljeno 25.04.2018 u 13:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Plesni centar Tala devetu godinu zaredom obilježit će Svjetski dan plesa u petak 27. travnja, a uz zajedničku flash mob koreografiju koju će tim povodom izvesti 130 učenika OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu, u programu proslave sudjelovat će i ovogodišnji ambasadori plesa Luka Nižetić, Nataša Janjić, Goran Navojec, Ana Maras, Ivana Banfić, Goran Bogdan i Jadranka Đokić

Kako se ističe u najavi, u sklopu središnje proslave Svjetskoga dana plesa u OŠ Ivana Gundulića na adresi Gundulićeva 23a zajednički flash mob izvest će 130 učenika i učenica te škole, uzrasta od 1. do 7. razreda.

Slijede izvedbe plesnih klubova i škola (PC Tala, Funkadelik i Pinoko), a u programu će osim učenika, plesača i ostalih uzvanika sudjelovati i ovogodišnji ambasadori plesa, Luka Nižetić, Nataša Janjić, Goran Navojec, Ana Maras, Ivana Banfić, Goran Bogdan i Jadranka Đokić. Glazbu bira DJ HrwoE.

Program će uključivati i čitanje ovogodišnje Međunarodne plesne poruke u kojoj izraelski plesač i koreograf Ohad Naharin kao bit plesa ističe "postojanje u sadašnjosti, osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje".

"Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli. Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i potcjenjivanjem, spojem užitka i napora, te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu", ističe Naharin u poruci.

"U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. I nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati… Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati… I to nikada pred ogledalom", poručuje.

Autorica Hrvatske plesne poruke je istaknuta koreografkinja i plesna pedagoginja Tihana Škrinjarić. "Plešem, dakle postojim. Tijelo u prostoru i vremenu. Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost zvuka. Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi prostora. Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim ples", napisala je Škrinjarić, te poručila: "kreni potrči skoči, diši pleši leti!!!".

Usporedo sa središnjom proslavom u Zagrebu, različiti gradovi Hrvatske ujedinit će se u plesnoj akciji pod nazivom "Osam pokreta za plesnu video razglednicu", u sklopu koje će mladi plesači iz Hvara, Rovinja, Osijeka, Svete Nedelje, Zadra, Požege, Rijeke, Gospića, Karlovca, Bjelovara, Paga i Koprivnice snimiti kratki promo trailer za projekt Go Out and Dance 2018.

Svjetski dan plesa održava se od 1982. godine s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, a u spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora. U Hrvatskoj se obilježava od 1999., a od 2009. godine organizaciju njegova obilježavanja preuzeo je Plesni centar Tala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!