SALMA U ZEMLJI PREDAKA

'Prorok' je ljubavno pismo mom nasljeđu

27.04.2015 u 21:10

Bionic
Reading

Hollywoodska glumica Salma Hayek predstavila je u ponedjeljak u Libanonu, zemlji svojih predaka, na svjetskoj premijeri svoj animirani film 'Prorok', adaptaciju jednog od najslavnijih svjetskih djela Libanonca Gibrana Khalila Gibrana

'To je ljubavno pismo mom nasljeđu', rekla je Hayek novinarima tijekom prvog posjeta zemlji u kojoj je rođen njezin djed.

Meksičko-američka glumica i redateljica, koja je također koproducentica filma, ispunila je svoj davni san i došla u Gibranovu zemlju. Knjiga 'Prorok', djelo najpoznatiji libanonskog pisca i navodno najčitanija knjiga iza Biblije, doživjela je već svoje 163. izdanje.

Knjiga je objavljena 1923., te prodana u preko sto milijuna primjeraka i prevedena na više od četrdeset jezika. To je kombinacija proze i poezije a podijeljena je na poglavlja koja obrađuju važne životne teme kao što su ljubav, posao, djeca, prijateljstvo, strast i bol.

'Tim filmom željela sam reći svijetu da postoji jedan arapski pisac, koji je pisao filozofiju i poeziju, koji je objedinio religije cijelog svijeta i prodao više od 100 milijuna primjeraka', rekla je Hayek.

Film koji će u ponedjeljak navečer biti prikazan u jednom kinu u Bejrutu plod je rada 'ekipe s pet zvjezdica' koju je okupila Salma Hayek, među kojima su glumci Liam Neeson, Alfred Molina i Frank Langella, koji posuđuju glasove likovima.

Za scenarij je zaslužan Roger Allers, redatelj 'Kralja lavova', a glazbu je skladao Gabriel Yared