četvrtak

Program 'Književnost i film - kratki' u Hrvatskom državnom arhivu

17.11.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Hrvatski državni arhiv će u četvrtak u okviru programa 'Književnost i film - kratki' prikazati kratke hrvatske filmove nastale prema književnim predlošcima u posljednjih šezdesetak godina

Ovotjedni Filmski četvrtak HDA bavi se prezentacijom književnosti u hrvatskom filmu , a osvrt na program i temu nakon projekcije dat će filmski kritičar Josip Grozdanić.

"Film kao umjetničko djelo nedvojbeno je povezan s književnošću gotovo od svojih početaka – kako temom tako i strukturom pripovijedanja priče", napominje se u najavi.

Kako se podsjeća, prvim filmskim autorima Biblija je bila česta inspiracija, a potom su uslijedila i druga književna djela. Na ovim prostorima "Grička vještica" Marije Jurić Zagorke još je davne 1920. godine bila inspiracija Hinku Nučiću za filmsku adaptaciju.

Prikazat će se animirani filmovi "Osvetnik" (1958.) Dušana Vukotića i "Šagrenska koža" (1960.) Vlade Kristla i Ive Vrbanića te igrani "Pravda" (1962.) Ante Babaje i "Sjena na suprotnom zidu" (1977.) Brune Gamulina.

Program je priredio viši filmski arhivist Mladen Burić, a filmovi su dio zbirki Hrvatske kinoteke, filmskog odjela Hrvatskog državnoga arhiva.