DODJELA NAGRADA

Proglašeni laureati 42. varaždinskih baroknih večeri

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.10.2012 11:24
  • Objavljeno 03.10.2012 u 11:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

O dobitnicima nagrada Ivan Lukačić i Jurica Murai odlučivao je festivalski ocjenjivački sud u kojem su, uz predsjednicu, muzikologinju i glazbenu kritičarku Zdenku Weber, bili i muzikologinja Nataša Maričić i profesor klavira na varaždinskoj Glazbenoj školi Predrag Šantek

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici večeras su dodijeljene nagrade najboljim izvođačima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima.

Nagrada Kantor za najbolju izvedbu djela Johanna Sebastiana Bacha, koju je prijašnjih godina u sklopu Varaždinskih baroknih večeri dodjeljivao Vjesnik, ovaj put nije dodijeljena jer su te novine ugašene.

'U sklopu 42. varaždinskih baroknih večeri održano je mnogo odličnih koncerata, no odluku o laureatima ovogodišnjeg festivala žiri je donio jednoglasno', rekla je njegova predsjednica Zdenka Weber. Dodala je kako se nisu mogli odlučiti kome dodijeliti nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju na festivalu, pa su je dodijelili jednom ansamblu i jednom solistu.

Tu su nagradu tako dobili Ensemble NAYA iz Izraela za nastup 29. rujna u Viteškoj dvorani Dvorca Trakošćana te sopranistica Ivana Lazar, koja je 24. rujna nastupila u franjevačkoj crkvi s Varaždinskim komornim orkestrom.

Nagradu Ivan Lukačić za najviši izvođački domet na ovogodišnjem festivalu ocjenjivački sud dodijelio je ansamblu Le tendre amour iz Španjolske, koji je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu 30. rujna izveo operu 'Los Elementos'.

Nakon dodjele nagrada, u Gradskoj vijećnici predstavljen je nosač zvuka 'Vječni Orfej Varaždina', a u 20 sati počeo je koncert na kojemu nagrađivani učenici varaždinske Glazbene škole izvode djela baroknih majstora uz Varaždinski komorni orkestar. Koncert se održava u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u povodu 70. rođendana primadone Ruže Pospiš-Baldani

Iako će Varaždinske barokne večeri tim koncertom biti zatvorene, u inozemstvu će se održati još dva koncerta.

U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri održano je 27 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, na imanju obitelji Rožmarić u Vinici te u drugim gradovima u Hrvatskoj i Europi, a nastupili su vrhunski solisti i ansambli iz Hrvatske, Engleske, Poljske, Srbije, Izraela, Španjolske i Austrije, koja je ove godine zemlja partner festivala.

Od 21. rujna, kada je svečano otvoren, na festivalu su među ostalima nastupili Bach Consort Wien i Zbor bečkih dječaka, ansambl Unicorn, zbor Domkantorei, Hrvatski barokni ansambl, ansambl Le Jardin Secret iz Engleske, orkestar i solisti Le tendre amour iz Španjolske te ansambl Naya iz Izraela, orguljaš Andrzej Bialko iz Poljske i lutnjist Darko Karajić iz Srbije.

U sklopu popratnih programima održana je međunarodna izložba cvijeća i izložba o Gustavu Klimtu, a predstavljena je i knjiga Zdenke Weber 'U zagrljaju glazbe'.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić istaknuo je da je zadovoljan festivalom koji je, unatoč recesiji, ostao na visokoj razini. Dodao je da se već rade planovi za sljedeću godinu, kada će partner festivala biti Rusija.

Pokrovitelji 42. varaždinskih baroknih večeri su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i Ministarstvo kulture. Osnivači i organizatori su grad Varaždin, Koncertni ured Varaždin, Ministarstvo kulture, Varaždinska županija i Varaždinska biskupija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi