IZGUBLJENI FILMOVI

Prodan filmski gigant Avala film

22.04.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Usprkos višetjednoj žestokoj kampanji filmskih umjetnika i radnika, nakon višegodišnjeg stečaja u srijedu je nekadašnji gigant jugoslavenske kinematografije Avala film prodan firmi Film Way iz Beograda za 980 milijuna dinara ili oko 62 milijuna kuna

Jugoslovenska kinoteka tražila je od Privrednog suda barem privremenu obustavu prodaje filmskog fonda koji broji oko 600 ostvarenja snimanih desetljećima u studijima Avala filma, no sud je to odbio, piše B92

U zaštitu kulturnih dobara tijekom prodaje Avala filma stalo je i Ministarstvo kulture Srbije. Gostujući na televiziji N1, javlja b92, ministar kulture Srbije Ivan Tasovac ukazao je na razliku između privatizacije i stečajnog postupka te istaknuo da je njegova zadaća zaštititi kulturno dobro tog poduzeća. Odluka Privrednog suda o odbijanju zahtjeva Kinoteke začudila je i samog ministra. Ne želeći komentirati odluke suda, Tasovac je izrazio žaljenje što Kinoteka nije ranije poduzela korake da se taj fond proglasi kulturnim dobrom i rekao da sad ne planira tražiti krivca nego rješenje.

Grad izgubljenih filmova

Mladi filmski djelatnici pokrenuli su proteklih dana kampanju Grad izgubljenih filmova kojom nastoje zaustaviti aukcijsku prodaju filmskog kataloga Avala filma (1947-1992) u kojem se nalazi preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobjednika festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji.

'Skoro polovica jugoslavenskih filmova i dobar dio jugoslavenske baštine doći će u privatne ruke', upozoravaju filmski djelatnici i pozivaju na buđenje iz apatije vezane za nasilnu rasprodaju kulture i baštine.

Podršku naporima u sprječavanju prodaje filmskog fonda Avala filma ovih dana dali su Asocijacija filmskih redatelja Srbije, Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih distributera pri Privrednoj komori Srbije, Udruženje filmskih umjetnika, Udruženje dramskih umjetnika, filmske akademije, ustanove, istaknuti pojedinci. Oni će večeras u Novom Bioskopu Zvezda održati tribinu s namjerom da spriječe prodaju filmske baštine.