'ŽIVOT JE PLES'

Prikupljeno 16 tisuća kuna za prve sveučilišne studije plesa

11.12.2014 u 08:37

Bionic
Reading

Ljubitelji plesne umjetnosti okupili su se u srijedu u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) kako bi financijski poduprli prve sveučilišne studije plesa na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) Sveučilišta u Zagrebu i na aukciji za to prikupili 16 tisuća kuna koje će biti uplaćene u Fond za inozemne pedagoge

Aukcija potpore dvama sveučilišnim studijima plesa organizirana je u sklopu projekta 'Život je ples', a nazočni su mogli licitirati za 28 baletnih špica na kojima je interveniralo 11 autora, domaćih dizajnera i kostimografa: Boudoir, Elfs, Juraj Zigman, Ivona Martinko, Martina Franić, Loredana Bahorić, LINK by Ogi Antunac & Zoran Mrvoš, Dženisa Pecotić, Ivana Bakal, Mario Miše Boris Pavlin, priopćila je Agencije za odnose s javnošću 'Indigo-komunikacije', a okupljene je na licitiranje poticala voditeljica Daniela Trbović

Projekt 'Život je ples' potaknula je tvrtka 'ENTI - ŠPORT' d.o.o. kako bi javnosti ukazala na važnost i održanje kulture plesa.

Predstojnica Odsjeka plesa docentica Andreja Jeličić zahvalila je organizatorima na čelu s Ninom Tarnovski te svima koji su novčano podržali akciju kojom je, istaknula je, ples bar na kratko postao žarištem interesa javnosti.

Docentica Jeličić nada se da će ta akcija pokrenuli niz sličnih zbivanja u budućnosti koja će podržati akademsko obrazovanje plesača u Hrvatskoj, te objasnila da, pozivajući vrhunske nastavnike iz inozemstva, postavljamo najviši početni standard za studije na Odsjeku plesa ADU. Istaknula je kako je činjenica da nije postojalo visokoškolsko plesno obrazovanje u Hrvatskoj marginaliziralo ples i sve njegove predstavnike te ugrožavalo kvalitetu opstanka i mogućnost sustavnog razvoja cijeloga jednog umjetničkog područja što je za posljedicu imalo zaostajanje za europskim trendovima u kulturi i obrazovanju.

Prvi sveučilišni studiji iz područja plesne umjetnosti u Hrvatskoj, u sklopu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pokrenuti su 2013. godine što je bio i važan korak u prepoznavanju doprinosa plesa hrvatskom društvenom i kulturnom životu.