10. HT NAGRADA

Prije otvaranja zavirili smo u MSU; evo što donosi izložba suvremene umjetnosti

09.03.2017 u 14:34

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) najavljena je 10. izložba HT za hrvatsku suvremenu umjetnost, na kojoj će se predstaviti 29 autora, od kojih troje pozvanih i 26 čija su djela izabrana na natječaju. O projektu i nagradi govorile su ravnateljica MSU-a i predsjednica stručnog povjerenstva Snježana Pintarić, direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac i kustosica projekta Ivana Kancir

Muzej suvremene umjetnosti u petak, 10. ožujka 2017. otvara jubilarnu 10. izložbu HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, natječajnu izložbu nastalu u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Hrvatskog Telekoma, koja već desetu godinu ima za cilj otkriti i promovirati ono najbolje, najuzbudljivije i najnovije od hrvatske suvremene umjetnosti. Izložba HT nagrada MSU najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

'Vjerujem kako je HT nagrada MSU najuspješnija suradnja jednog korporativnog i kulturnog svijeta u Hrvatskoj. Iza nas je 335 izloženih radova, od toga 30 radova je otkupljeno i nagrađeno i ostaje u fundusu muzeja MSU. U proteklih deset godina Hrvatski telekom uložio je preko 30 milijuna kuna u razvoj hrvatske kulture, od čega 12,5 milijuna u ovaj projekt. Tu je i prvi hrvatski digitalni muzej suvremene umjetnosti artt.hr koji objedinjuje sve radove u posljednjih deset godina', rekla je na konferenciji direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac.

Od 243 rada pristigla rada ove godine na natječaj za HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost, što je rekordan broj prijava u posljednjih pet godina, međunarodno stručno povjerenstvo (u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i voditeljica Odjela Zbirki MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, Rainald Schumacher, kustos, direktor Office for Art (Berlin); te Ivan Posavec, fotograf) izabralo je radove koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj izložbi. Uz troje pozvanih umjetnika, izabrano je 26 radova, što čini ukupan broj od 29 autora i autorica čija će umjetnička djela biti izložena u MSU-u Zagreb od 10. ožujka do 9. travnja 2017. godine.

'Težište ovog natječaja od samog početka bilo je poticanje multimedijskih radova koji kombiniraju različite medije, otvaraju neke nove oblike izlaganja koji su okrenuti prema publici. I ove godine su takvi radovi jako puno zastupljeni. Doista izlažemo ono što je najrecentnije, što umjetnici stvaraju u ovom trenutku i kroz nagrade dobivaju sredstva za daljnju produkciju svojih radova', poručila je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić zahvalivši umjetnicima, ali i svima ostalima koji su ove godine radili na odabiru najboljih radova, pripremanju izložbe te stvaranju digitalnog muzeja i kataloga.

Izabrani su, abecednim redom: Bando Jelena, Susreti u nestajanju; Fijolić Ivan, Tvoje – moje; Fokus Grupa, Herbarij; Frantal Irena, de+/-konstrukcija; Fritz Darko, Novi Južni Zagreb; Grlić Martina, Kolektivni snovi; Grubić Igor, Spomenik; Ivančić Josip Pino, mali čovik... ja ali o'čarano kruženje ...; Kadele Leo, Kongres na Putu Svile: Između Druga Maoa i Gospodina Bude; Kalkan Tjaša, Dijalozi; Kedžo Luka, E.A.T. 2017; Korkut Alem, Igračka; Kovač Daniel, Marina, Šiš i Simke; Krašković Denis, Ništa me ne može iznenaditi; Masnec Darko, Makh; Matijević Cakić Ines, Portret s kosom; Mustapić Nadija, Volim li svoj posao?; Oki Dan, Razina s one strane; Petrović Neven, Brandscapes; Plečko Marija i Orbanić Petra, Tebi, o nama; Poljak Renata, Partenza; Popović Viktor, Bez naziva (Arhiv ST3); Rasol Jasenko, Distopija; Stojićević Lana, Parcela; Vukosav Borko, Umiruće; Žanić Vlasta, Inflatus Mobilus.

  • +23
Jubilarna 10. HT nagrada - odabrani radovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Leo Kadele

Pozvani umjetnici koji, po izboru stručnog povjerenstva, izravno sudjeluju na izložbi su: Duje Jurić, Igor Ruf i Davor Sanvincenti.

Ove će godine najveći broj radova na izložbi predstavljati instalacije, poput one pozvanog umjetnika Igora Rufa koja nosi zanimljivo ime Frizerski salon za brdo, ili pak radovi umjetnika Viktora Popovića, Luke Kedže, Alema Korkuta, Fokus grupe, Irene Frantal, te multimedijske instalacije, kao što je primjerice rad pozvanog umjetnika Davora Sanvicentija pod nazivom Nedefinirana divljina, te rad Daniela Kovača. Zatim slijede videi, video instalacije i filmovi, radovi priznatih umjetnika, kao što su Darko Fritz, Igor Grubić, Josip Pino Ivančić, Denis Krašković, Nadija Mustapić, Dan Oki, te Renata Poljak. Za razliku od prethodne tri izložbe na kojima je bio veliki broj fotografskih radova, na ovogodišnjem izdanju bit će predstavljene tri fotografske serije, autorice Tjaše Kalkan, te autora Jasenka Rasola i Borka Vukosava. Od preostalih radova, na izložbi ćete moći pronaći i manji broj radova u mediju crteža, poput onih autorica Jelena Bando, Ines Matijević Cakić te dvojca Marije Plečko i Petre Orbanić, slike Martine Grlić i Lea Kadelea, objekte autora Ivana Fijolića, Lane Stojićević i Vlaste Žanić, te jedan ambijent – onaj pozvanog umjetnika Duje Jurića pod nazivom Pasaž. Za vrijeme izložbe na medijskoj fasadi MSU-a prikazivat će se rad Brandscapes autora Nevena Petrovića.

Od navedenih, redom izvrsnih radova, međunarodno stručno povjerenstvo će tijekom trajanja izložbe odabrati tri: za prvu nagradu u iznosu od 75.000, drugu za 45.000 i treću za 40.000 kuna. Otkupljeni radovi postaju dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT @ MSU. Četvrta nagrada – Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna, dodjeljuje se umjetniku čiji rad za vrijeme izložbe osvoji najviše glasova publike. Nagrada publike nije otkupna i dodjeljuje se umjetniku kao poticaj za daljnji rad.