'BIO JE FANTASTIČAN KOLEGA'

Preminuo teoretičar književnosti Zoran Kravar

23.06.2013 u 18:39

Bionic
Reading

Književni povjesničar, kritičar i esejist Zoran Kravar umro je sinoć u 66.godini života

Profesor komparativne književnosti i književnik Zoran Kravar, preminuo je sinoć u 66. godini života nakon teške bolesti.

'Zoran je bio fantastičan kolega, prijatelj i suradnik. Bio je moj mentor, moj učitelj. Sigurno je jedan od najvećih stručnjaka u humanističkoj znanosti. O njemu mogu reći sve samo u superlativima. Naša suradnja uvijek je bila vrlo uspješna, ali to je sada nevažno. Njegova je vrijednost bila daleko iznad naše suradnje', rekao nam je Slaven Jurić, pročelnik Odsjeka za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kravar, koji se godinama bavio antimodernističkim fenomenima u povijesti kulture, a kojemu je posebno interes predstavljala hrvatska književnost 17. stoljeća, poredbena povijest hrvatskog stiha i antimodernizam, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.


Osvojio je nagradu Fonda Miroslav Krleža 2001. za 'književno djelo od iznimnog značenja za hrvatsku književnost za razdoblje 1999 - 2001. za knjigu 'Stih i kontekst'.

Dva puta dobio jenagradu SFERA u kategoriji eseja, nagradu HAZU za 2009. u području književnosti za knjigu 'Uljanice i duhovi', a za istu je dobio i Vjesnikovu nagradu Ivan Goran Kovačić za književnost. Dobitnik je i nagrade Grada Zagreba 2011. za sveukupan znanstveni rad i doprinos književnoj znanosti.

Bio je zamjenik glavnog urednika Velimira Viskovića u Hrvatskoj književnoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.