SVESTRANI UMJETNIK

Preminuo karikaturist i pjesnik Ivan Pahernik

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.03.2018 17:39
  • Objavljeno 10.03.2018 u 17:39
tportal

Izvor: ULUPUH / Autor: Davor Višnjić (Pixsell) / ULUPUH

U Zagrebu je u 80. godini umro Ivan Pahernik, primijenjeni grafičar, karikaturist, prozaik i pjesnik, član Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i Društva hrvatskih književnika (DHK), priopćeno je u subotu iz ULUPUH-a

Ivan Pahernik rođen je u Zagrebu 1938., a srednju Grafičku školu, u zadnjoj generaciji litografa, završio je u Zagrebu. Radio je za tiskarski zavod Ognjen Prica, Orbis i Interpublic. Bio je član redakcije Paradoksa, Kerempuha, Čvorka, Paradoksa II i Žalca.

Prema autobiografskim pričama iz knjige 'Još Hrvatska ni propala' 2000. Neven Hitrec snimio je film 'Snivaj, zlato moje' koji je bio nagrađen s pet Zlatnih arena i najvišom ocjenom publike - Zlatnim vratima Pule, navode iz ULUPUH-a.

Nacrtao je brojne karikaturalne cikluse, objavio knjige: 'Zbrka bez riječi', 'Cirkus', 'Sabrana godišnja doba' (Haiku pjesništvo), 'Još Hrvatska ni propala' (autobiografske priče), 'Još Hrvatska ni propala' (nastavak),  'Još, još, još Hrvatska ni propala' (humorni roman u tri dijela), 'Spomenar' 1942.-2012..

Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u svijetu i kod nas i samostalno na 15-tak izložbi u Zagrebu, Koprivnici, Samoboru, Rijeci, Ludbregu i Varaždinu.  Radovi mu se nalaze u galerijama Zagreba, Varšave, Skopja, Gabrova i Kyota.

Aktivan kao grafičar, karikaturist, prozaik i pjesnik Pahernik je autorskim izložbama često promovirao svoje kolege karikaturiste: '10 godina suvremene zagrebačke karikature' u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1974.; 'Zagrebačka škola karikature 1964. – 1974.' u Galeriji ULUPUH 1997., 'Hrvatska portretna karikatura 1995. – 2000.' u Galeriji ULUPUH 2001.

Godine 2013. zajedno s Brankom Hlevnjak uredio je knjigu ' Zagrebačka škola karikature - Ni moda ni doktrina' u izdanju ULUPUH-a.

Svoj je literarni talent udruživao s grafičkim umijećem, ilustrirajući svoje knjige, a njihova je sinteza došla do izražaja u grafičko-slikarskim mapama. Jednu od njih naziva 'Nismo zaslužili ovaj lijepi planet' predstavio je u siječnju ove godine u Galeriji ULUPUH, obilježavajući 65 godina stvaranja.

  • +3

Nismo zaslužili ovaj lijepi planet, Ivan Pahernik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ULUPUH

Pahernikova se osobnost odslikava i u njegovoj karikaturi koju je Branka Hlevnjak opisala slijedečim riječima: 'Stvorio je crtežom i svojim specifičnim pristupom autorsku vickarikaturu, karikaturu bez riječi koja ne traži neko osobito predznanje, nije intelektualizirana, nego je neposredna i lakrdijaška. Pahernikova karikatura je, bez obzira na njezin crnohumorni background, stvarnosna, anegdotska, vedra i želi nasmijati svoju publiku.'

Ispraćaj Ivana Pahernika bit će u srijedu, 14. ožujka u 14.30 na mirogojskom Krematoriju u Zagrebu, navode iz UPUPUHa-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!