ISTAKNUTI KARIKATURIST

Preminuo Davor Štambuk, umjetnik koji je svakodnevicu bilježio u par poteza

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2018 21:27
  • Objavljeno 07.03.2018 u 21:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Davor Štambuk, istaknuti hrvatski crtač i karikaturist, preminuo je u srijedu u Zagrebu, u 84. godini

Štambuk se rodio u Splitu, 29. prosinca 1934. godine, a 1963. je završio Višu pedagošku školu u Zagrebu, te dugi niz godina radio u 'Narodnom sportu', 'Playboyu', 'Startu', 'Areni' i mnogim Vjesnikovim izdanjima, kao i francuskim dnevnim listovima i časopisima ('France Dimanche', 'Paris Match'). 

Njegov je rad bio prepoznatljiv po sažetom crtežu i karikaturi bez ukrasa i dodataka, pretežito erotskoga sadržaja. Duhovitu životnu svakodnevicu, nerijetko nadahnutu zabavnim, tragikomičnim muško-ženskim odnosima, opisivao je suptilno i s humorom, u samo nekoliko poteza.

Objavio je više od šest tisuća crteža, a karijeru crtača počeo je u Parizu 1968. godine, nakon osvojene nagrade Grand Prix Bellus od redakcije tjednika 'France Dimanchea'. Godinu dana poslije prelazi u 'Ici Paris' u komu objavljuje do umirovljenja 1999. godine. 

Polovicom sedamdesetih je napravio animirani film 'Sulejman Veličanstveni', krajem tog desetljeća objavljuje knjigu karikatura 'Sex made man'. Objavio je, među ostalim, i 'Summer time' (1994), 'In vino veritas' (1995), 'Split Tease' (2002.). 

Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi diljem svijeta te kao član Hrvatskoga društva karikaturista sudjelovao na mnogim festivalima. 

  • +4
  • +1

Izložba karikatura Davora Štambuka u studenom 2017. u Galeriji Beck

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Za svoje je radove višestruko nagrađivan u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Japanu, Indoneziji i Nizozemskoj, a dobio je i priznanja za svoj cjelokupan opus - 2003. godine francusko Ministarstvo kulture odlikovalo ga je Redom viteškog križa za umjetnost i literaturu, a 2007. predsjednik Republike Hrvatske mu je dodijelio Orden reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!