OPROŠTAJ OD VELIKANA

Preminuo Ivan Ladislav Galeta

07.01.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Jedan od najvažnijih predstavnika hrvatske kulturne scene, multimedijalni umjetnik i filmski redatelj Ivan Ladislav Galeta preminuo je danas u Zagrebu u 67. godini života nakon kratke i teške bolesti

'S velikom tugom vas obavješćujem da je moj otac prof. Ivan Ladislav Galeta, nakon kratke i teške bolesti preminuo danas u bolnici Sveti Duh.

Za posljednji oproštaj bit ćete informirani na vrijeme. Sretan ti put tata, vidimo se!' oprostio se danas od velikog umjetnika njegov sin Karlo Galeta

Galeta je rođen Vinkovcima, 9. svibnja 1947. godine. Od 1980. povremeni je gost predavač na nekoliko europskih sveučilišta, a svoj rad predstavlja u obliku predavačkih performansa u galerijama i muzejima. Osnovao je i vodio umjetničko kino Filmoteke 16. Od 1993. stručni je suradnik za medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a predavač od 1997. do umirovljenja u statusu redovnog profesora. Inicijator je uvođenja studija novih medija te studija animiranog filma i novih medija na istoj Akademiji.

Filmove snima od 1968. godine, a videoradove od 1975. godine. Od 1973. izlaže objekte-instalacije, fotografije-instalacije, prezentacije proširenog filma, video i televizijska djela, tekstove, zvučne instalacije, ambijentalne intervencije, ekološke projekte i akcije.


Jednako istaknut u svim stvaralačkim domenama, sveprisutan u javnom životu kao umjetnik, pedagog te pokretač mnogih javnih inicijativa, projekata i institucija, Galeta je ostavio hrvatskoj kinematografiji niz vrhunskih ostvarenja u području eksperimentalnog filma (Water Pulu 1869 1896iz 1988., Dva vremena u jednom prostoru, 1976, PiRâMídas 1972–1984, 1984.) kao i konceptualna likovna djela koja se nalaze u privatnim zbirkama, fundusima uglednih svjetskih muzeja i arhivima filmskih festivala.

Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja, među ostalima i visoko odličje Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres Ministarstva kulture i komunikacije Republike Francuske 2004. te najvišu državnu nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u području likovne umjetnosti.