TUŽNA VIJEST

Preminuo hrvatski povjesničar Ivan Mužić

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 24.03.2021 15:23
  • Objavljeno 24.03.2021 u 15:09
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Hrvatski povjesničar i publicist Ivan Mužić, koji se bavio hrvatskom etnogenezom i poviješću masona, umro je u utorak, u 87. godini u Splitu, doznaje se iz kruga obitelji

Mužić je rođen u Solinu 1934. Završio je klasičnu gimnaziju u Splitu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Bio je odvjetnik od 1965. do 1972. kada je suspendiran kao neprijatelj komunističkog režima. Dvaput je zatvaran kao hrvatski nacionalist. Bio je aktivni katolički laik i vješt polemičar o hrvatskim povijesnim temama i katoličanstvu.

Glavna područja povjesničarskog rada su mu bila podrijetlo Hrvata i masonstvo. Od 1967. do smrti objavio je šezdesetak knjiga, od kojih su neke doživjele više izdanja. Po tri i više puta objavljene su 'Hrvatska kronika', 'Hrvatski vladari od sredine VI. do kraja IX. stoljeća', 'Hrvatska povijest devetoga stoljeća', 'Hrvati i Izrael' te 'Stjepan Radić u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca'.

Bio je urednikom i prirediteljem više knjiga. Zadnjih desetak godina nije javno nastupao ali je gotovo svake godine objavio po knjigu-dvije sa svojim sjećanjima i zapisima neka stara i zaboravljena izdanja.  Posljednji naslov objavljene knjige bio je 'Zapamćenja o Anti Antiću i sudskim progonima'. Godine 2003. dobio je Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo. Mužić će biti pokopan u četvrtak na groblju u Solinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!