OBJAVLJENA NA SVEUČILIŠTU U CAMBRIDGEU

Svjetski uspjeh hrvatskoga povjesničara filma i egiptologa Daniela Rafaelića

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 09.11.2020 12:21
  • Objavljeno 09.11.2020 u 12:01
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić stao je uz bok najvećim svjetskim egiptolozima koji su sudjelovali u pisanju kapitalnog djela A History of World Egyptology/Povijest svjetske egiptologije. Knjigu je upravo objavio ugledni Cambridge University Press, čime je njena iznimna znanstvena razina dodatno potvrđena

Urednici izdanja ugledni su znanstvenici Andrew Bednarski, Aidan Dodson i Salima Ikram, stoji u priopćenju. Upravo je egiptologija Ikram pozvala Rafaelića da bude jedan od autora knjige:

'G. Rafaelića sam upoznala u Kairu i shvatila sam da bi on bio izvrstan autor koji nam može pružiti pregled egiptomanije i filmova o drevnom Egiptu iz cijelog svijeta. Njegovo je znanje o popularnoj recepciji drevnog Egipta zapanjujuće. Povijest svjetske egiptologije inače je prva knjiga koja pruža analizu povijesti egiptologije po zemljama s posebnim naglaskom na popularnu kulturu. Zato se nadam da će ova knjiga postaviti nove akademske standarde i postati osnova svakog budućeg bavljenja ovom temom.'

Poglavlje Daniela Rafaelića, koje smo dobili na uvid od Cambridge University Pressa, uz očekivane filmove poput Deset zapovijedi s Yulom Brynnerom, Kleopatre s Elizabeth Taylor ili Mumije s Rachel Weisz, detaljno se bavi i manje poznatim njemačkim i austrijskim nijemim filmovima koji se tada redovito prikazuju u domaćim kinima a posebno je važan dio njegova opsežnog poglavlja (od čak šezdesetak stranica) prikaz snimanja danas gotovo zaboravljena filma Maciste u Dolini kraljeva, koji se u Zagrebu snimao 1960. godine – jedini put kada su raskošne staroegipatske kulise resile zagrebački glavni grad.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Osjećam se iznimno privilegirano biti u društvu najvećih suvremenih egiptologa, ljudi čiji je vrhunski znanstveni rad moja osnovna literatura posljednjih trideset godina, a posebno tijekom mog studija egiptologije na The University of Manchester. Prilika da u takav klub unesem naše, hrvatske, mirise i boje ispunja me neopisivom srećom. Prilika da svijetu otkrijem dio njihove, ali i naše filmske povijesti jedinstvena je u životu i već noćima ne spavam čekajući kada će poštar pozvoniti s prvim primjercima knjige', izjavio je ovom prilikom Daniel Rafaelić.

Povijest svjetske egiptologije bit će, po cijeni od 135£, dostupna diljem svijeta za Božić i sasvim će sigurno ubrzo postati nezaobilaznim priručnikom i udžbenikom najvećih svjetskih sveučilišta. Knjigu se može nabaviti putem University of Cambridge Pressa, ali i platforme Amazon.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!