TUŽNA VIJEST

Preminuo književnik Danijel Dragojević

19.02.2024 u 19:32

Bionic
Reading

Hrvatski pjesnik, esejist, prozni pisac, scenarist i urednik radija preminuo je u 91. godini života

Kako donosi Jutarnji list, preminuo je Danijel Dragojević, hrvatski pjesnik, esejist, prozni pisac, scenarist i urednik radija koji je 28. siječnja napunio 90 godina.

Za života Dragojević nije davao intervjue, a ikao je bio urednik te je ostavio traga u emisijama o poeziji na Hrvatskom radiju, medija se klonio. Dugi niz godina uređivao je Poeziju naglas, Dnevnike i pisma te Bibliovizor.

Danijel Dragojević rođen je 28. siječnja 1934. u Veloj Luci na otoku Korčuli, zajedno s bratom Ivanom koji je također bio pisac, a koji je preminuo u kolovozu 1999.

Objavio je dvadesetak knjiga, među kojima su Kornjača i drugi predjeli, Nevrijeme i drugo, Razdoblje karbona, Cvjetni trg, Žamor, Negdje..., a gotovo svaku od njih objavio je kod drugog izdavača. Posebnost vezana uz njega bila je i tada se njegove knjige nisu javno predstavljale.

O Dragojeviću se jako malo znao ponajviše jer je inzistirao na privatnosti te je uvijek vješto izbjegavao kamere i fotoaparate.

Dobitnik je mnogih nagrada, među ostalim dobio je Goranovu nagradu 2005. za knjigu Žamor, nagradu Vladimir Nazor, Zmajevu nagradu 1981. za Razdoblje karbona, nagradu Branko Miljković za Prirodopis. S vremenom je prestao prihvaćati nagrade, pa je 2019. odbio primiti Nazora za životno djelo.