PIONIR PERFORMANSA

Preminuo čuveni konceptualni umjetnik Ulay, velika ljubav Marine Abramović

02.03.2020 u 13:30

Bionic
Reading

Slavni konceptualni umjetnik i performer Ulay preminuo je u Ljubljani u 77. godini nakon duge i teške bolesti, javlja RTV Slovenija

Ulay je umjetnički pseudonim Franka Uwea Laysiepena, rođenog 1943. u njemačkom Solingenu. Kao umjetnik istaknuo se sredinom 1970-ih, kroz svoje radikalne i intimne akcije i istraživanja tijela uz primjenu polaroidne fotografije, iz čega su nastali opsežni ciklusi radova koji su uspostavili novu vezu između fotografije i performansa.

Od 2009. godine živi u Ljubljani, vezan je i uz Amsterdam, dok je zbog umjetnosti često putovao po svijetu. U Bologni je na Festivalu biografskog filma dobio nagradu za životno djelo.

Osim kao jedan od pionira performansa i body arta u svijetu, poznat je i po svojoj dugogodišnjoj vezi s umjetnicom Marinom Abramović. Sudbonosan susret imali su 1976., nakon čega su predstavili seriju radova, 'Relation Works', u kojima su preispitivali uvriježena poimanja roda i istraživali fluidnost između muškog i ženskog. Istovremeno su u svojim emocijama nabijenim, dugotrajnim i intenzivnim performansima pomicali granice tijela.

Par se nakon 12 godina suživota i suradnje 1988. odlučio rastati performansom nazvanim 'Ljubavnici', kada su krenuli na put sa suprotnih strana Velikog kineskog zida, sreli se u sredini i oprostili.

Nisu se vidjeli do 2010. godine, kad se Ulay pojavio na slavnom Marininom performansu 'Umjetnica je prisutna' u newyorškoj MoMa-i. Video njihovog susreta obišao je cijeli svijet.

'S velikom sam tugom danas primila vijest o smrti moga prijatelja i bivšeg partnera Ulaya. Bio je izniman umjetnik i čovjek i jako će nam nedostajati. Utješno je na današnji dan znati da će njegova umjetnost i nasljeđe živjeti vječno', napisala je Abramović.

>>> Ulay i Marina Abramović: Jedno od drugog doslovno su udisali zrak pa prehodali Kineski zid samo da bi prekinuli <<<

Neki od Ulayevih najpoznatijih radova su instalacije 'Can't Beat the Feeling: Long Playing Record' i 'Bread and Butter', kojima je oštro kritizirao širenje Europske unije, te 'The Delusion: An Event about Art and Psychiatry'.