'ČISTAČ'

[FOTO/VIDEO] Među prvima smo zavirili u veliku izložbu Marine Abramović u Beogradu

21.09.2019 u 09:12

Bionic
Reading

Svjetski poznata i priznata suvremena umjetnica Marina Abramović 21. rujna je u samu zoru u rodnom Beogradu održala konferenciju uoči velike retrospektivne izložbe 'Čistač' koja se u Muzeju savremene umetnosti svečano otvara u 13 sati

Svojevrsni performans za novinare, konferencija Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu počela je u 6.23 sati, u svitanje, čime je, u skladu s konceptom retrospektivne izložbe 'Čistač' , umjetnica 'simbolično očistila svoju umjetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova'. Na druženju sa svjetski slavnom srpskom umjetnicom okupilo se oko 150 novinara iz cijele regije, a uz nju su na konferenciji govorili v.d. direktora MSUB Slobodan Nakarada, kustos Dejan Sretenović zaslužan za koncept izložbe 'Čistač' u Beogradu, suradnik na beogradskoj fazi izložbe Jerko Denegri i koreografkinja Lynsey Peisinger koja je zadužena za reperformere.

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

'Nije zastrašujuće skočiti, ni poletjeti. Možete skočiti s nebodera, ako želite. Opasnost počinje kada treba dotaknuti tlo. Prije 44 godine, kad sam napustila ovu zemlju, skočila sam. Letjela sam sve vrijeme od tada. Danas osjećam da počinjem doticati tlo. Topla dobrodošlica koju ste mi pripremili ublažila je to što je moglo da bude katastrofalni pad', rekla je autorica o svom povratku u Beograd, i dodala:

  • +10
'Čistač' Marine Abramović u Beogradu Izvor: tportal.hr / Autor: Danijela-Ana Morić

'Balkan je prisutan u mnogim mojim radovima, a u ovoj sredini sam naučila i tri jako važne stvari. Prvo, od bake sam naučila sve o spiritualnosti jer sam kao djevojčica često odlazila u crkvu s njom. Od oca sam naučila sve o hrabrosti, a od majke sam naslijedila vojnu disciplinu. Kombinacija te tri stvari me je učinila jakom i spremnom za svijet, tako da na mom putu nije bilo prepreka. Nikada se nisam osjećala drugačije zbog toga što sam odavde ili zbog toga što sam žena', navela je te poručila kako je otišla iz Jugoslavije i došla u Srbiju otvorenog srca.

S retrospektivom 'Čistač' od 2017. putuje po Europi. Premijerno ju je predstavila u Švedskoj, potom u Danskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji i Poljskoj, a ova u MSUB joj je posljednja postaja i simbolizira njezin povratak u rodni grad u kojemu je posljednji put samostalno izlagala 1975.

Izvor: tportal.hr / Autor: Danijela-Ana Morić

Izložba, koja će trajati do 20. siječnja 2020., kronološki prati sve faze njene pedesetogodišnje karijere, od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada s bivšim partnerom Ulayem, do kultnih radova iz samostalne karijere (serija 'Ritam', 'Thomas Lips', serija 'Odnosi', 'Prelazak preko noćnog mora') i djela koja su obilježila njen recentni opus ('Balkanski barok', 'Sedam lakih komada', 'Umjetnik je prisutan'). Okuplja preko 120 slika, crteža, fotografija, audio i video radova, filmova, scenografija i arhivske građe, a poseban segment su reperformansi Marininih povijesnih performansa koje će tijekom cijele retrospektive obavljati za to posebno obučeni domaći i inozemni performeri.

'Uspjeh dolazi i prolazi i nikad me nije promijenio. Drugi su me napravili zvijezdom. Umjetnik nikad ne treba biti zvijezda sam sebi jer rad je najvrjedniji. Moj položaj u svijetu time je pun odgovornosti', rekla je Abramović uoči izložbe te dodala kako misli da će umrijeti radeći.

'Iako je 'Čistač' retrospektiva mojih radova, nikada neću otići u penziju, i mislim da ću umrijeti radeći. Kada govorimo o nazivu izložbe, za mene je čišćenje metafora – čišćenje prošlosti, svijesti, spiritualno i fizičko čišćenje. Dolaskom ovdje shvatila sam da naziv čistačica zapravo zvuči puno bolje nego čistač', izjavila je kroz smijeh Marina.

Otkrila je i kako je ponovno, nakon 44 godine, posjetila svoj beogradski stan, a s njom je doputovao i partner Todd Eckert.

  • +23
Beograd: Održana konferenciju za medije Marine Abramović povodom otvorenja izložbe "Čistač" Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

'Moj moto je: 'Ako mi se kaže ne, to je tek početak'. Nikad se ne smijete bojati bilo čega i bilo koga', poručila je Abramović koja za sebe kaže kako je moderni nomad, budući da je stalno na putu.

Svečano otvorenje izložbe zakazano je za 13 sati, a prije odlaska iz Srbije, Marina Abramović će susret s domaćom publikom imati i na predavanju zakazanom za 28. rujan ispred MSUB za koji je prodano 6500 karata.

'Nikada nisam čula da je neki vizualni umjetnik govorio uživo pred više od 6.000 ljudi. Veoma sam uzbuđena zbog javnog predavanja i susreta s publikom, koji će predstavljati svojevrsni umjetnički Woodstock', završila je umjetnica.