U 69. GODINI

Preminula književnica Nada Mihelčić

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 29.10.2015 09:30
  • Objavljeno 29.10.2015 u 09:30
Nada Mihelčić

Nada Mihelčić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DHK

Društvo hrvatskih književnika priopćilo je kako je 29. listopada u Zagrebu u 69. godini preminula književnica Nada Mihelčić.

Hrvatska književnica za djecu i mlade Nada Mihelčić rođena je 1946. u Zagrebu gdje je završila gimnaziju, apsolvirala na FPN, paralelno upisala studij filozofije i indologije na FF i pohađala predavanja na pravnom fakultetu, trudeći se dobiti što šire obrazovanje, a onda je sve napustila i odlučila putovati.

Dugo godina se bavila astronomijom, alpinizmom, te prodavala američke građevinsku i brodograđevnu opremu diljem Europe. Počinje pisati tek u zreloj dobi. Njezin prvi roman Bilješke jedne gimnazijalke je nedugo po objavljivanju uvršten u lektiru za osme razrede osmogodišnjih škola. Nakon toga joj Hrvatski radio izvodi i počesto reprizira dječju radio-dramu Arno i zlatna ribica.

Autoričin drugi roman objavljen pod nazivom Zeleni pas pokazao je kako uspjeh njezine prve knjige nije bio slučajnost. Zeleni pas, napisan i objavljen 2009.g. postigao je svojevrstan rekord osvojivši u istoj godini sve četiri prestižne nagrade za koje je bio nominiran, a to su Nagrada Grigor Vitez, Nagrada Anto Gardoš, Nagrada Mato Lovrak i naposlijetku, ali ne manje važnu godišnju nagradu Mali Princ koja se dodjeljuje najboljoj knjizi za djecu i mlade na teritoriju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Nije suvišno spomenuti kako se Zeleni pas našao i u polufinalu tportalovog natječaja za roman godine, a to je za knjigu namijenjenu djeci posve neuobičajen i lijep uspjeh.

Spomenuti roman je otkupljen i kao predložak za snimanje cjelovečernjeg igranog filma, pa nije čudno što je nakon svih priznanja upravo taj roman u velikoj mjeri pripomogao Nadi Mihelčić da je nacionalni žiri predloži za uvrštavanje na međunarodnu Časnu listu pisaca za djecu i mlade za 2012. godinu.

Godine 2011. autoričin roman Pustolovine Arna i Điđija dijeli nagradu Grigor Vitez s knjigom Noina mačka i drugi igrokazi autorice Sanje Lovrenčić za najbolju dječju knjigu napisanu tijekom 2010. godine.

Tijekom 2012. godine je nakladnička kuća “Izvori” objavila dvije nove knjige Nade Mihelčić. To je knjiga pod naslovom Pričice i pjesmice iz daleke Afrike namijenjena djeci uzrasta do deset godina i roman Napokon brucošica namijenjena srednjoškolcima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!