HISTRIONSKI DOM

Premijera Ugrešićine 'Štefice Cvek u raljama života'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2010 12:14
  • Objavljeno 20.04.2010 u 12:14
navojec štefica cvek predstava

navojec štefica cvek predstava

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina / Cropix

Predstava 'Štefica Cvek u raljama života' o mladoj gradskoj djevojci, koja ima kompleks zbog izgleda te se svim silama pokušava uklopiti u moderno društvo, premijerno je u režiji Nine Kleflin izvedena u zagrebačkom Histrionskom domu

Predstava je nastala na osnovu istoimene novele (koja je kasnije prerasla u roman) Dubravke Ugrešić objavljene u časopisu Forum 1980. godine. Iako je premijeri prijetilo otkazivanje zbog nereguliranih prava na korištenje teksta, naposljetku je ipak izvedena.

Šteficu Cvek, mladu Zagrepčanku, po struci daktilografkinju, debeljuškastu, pomalo depresivnu i neiskusnu s muškaracima koja je u konstantnoj inicijacijskoj potrazi za emotivnim i seksualnim ispunjenjem glumi Dora Polić Vitez, a u ostalim ulogama se pojavljuju Nela Kocsis, Branka Cvitković, Hrvoje Klobučar, Goran Navojec, Sven Šestak, Dinka Vuković, Tara Rosandić te Alan Katić. Scenograf je Miljenko Sekulić, a kostimografi Ika Škomrlj i Elvira Ulip.

Obzirom da je podnaslov romana "patchwork-story", jer je autorica scene povezala u cjelinu kao krpice u patchwork, u predstavi se koristi identični dramaturški stil patcwork strukture. U njoj dvije pripovjedačice, poput dva 'supervizora' zaokružuju priču i paze da se 'krpice' ne rasprše već da se slože u jedinstvenu cjelinu.

'Štefica Cvek u raljama života' nije samo žensko pismo koje se bavi isključivo ženskim principom iz tipično ženske vizure, već je vrlo precizna i psihološki razrađena disertacija o životu mlade djevojke u suvremenom društvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!