moderna adaptacija bajke

Premijera predstave 'Snježna kraljica' u kazalištu Trešnja

19.10.2017 u 15:33

Bionic
Reading

Predstava 'Snježna kraljica' po istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena, premijerno će biti prikazana u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnja u petak, 27. listopada. Modernu adaptaciju poznate bajke objavljene još davne 1845. godine, režirao je Paolo Tišljarić, a dramatizaciju potpisuje poznata hrvatska književnica Lada Kaštelan

Glumački snažnu ansambl predstavu najavio je na konferenciji za novinare, u Trešnji, redatelj Paolo Tišljarić.

'Bio mi je veliki izazov ponovno raditi s kazalištem Trešnja na ovakvoj poetskoj predstavi. Drago mi je da nam se u procesu priključila glumica Senka Bulić za koju kao da je napisana uloga Snježne kraljice', kazao je Tišljarić. Istaknuo je kako je s Ladom dijelio viziju o adaptaciji ove bajke koja će biti vizualno atraktivna i dramaturški prilagođena novim generacijama.

'Iako smo dvije različite generacije, Paolo i ja smo u ovoj predstavi lako pronašli zajedničke točke', kazala je Kaštelan.

Svevremenska priča o prijateljstvu, ljubavi i odrastanju prati čudesno putovanje hrabre djevojčice Gerde koja je spremna učiniti sve kako bi pronašla svoga prijatelja Kaya. Kroz dvije dramaturške linije predstava prati priče mladih i starih Kaya i Gerde, stoji u priopćenju.

  • +2
Snježna kraljica Izvor: Promo fotografije / Autor: DAMIL KALOGJERA

U već poznatom stilu, Tišljarić i u ovoj predstavi pažljivo isprepliće elemente glume, plesa i glazbe s multimedijalnim rješenjima. S kazalištem Trešnja surađuje već po treći put pa je istaknuo kako je ovdje našao ansambl koji je s njim spreman na temeljiti i dugotrajan rad na materijalu predstave.

Radnja se zapliće kada Kay netragom nestane, a Gerda kreće na put kako bi ga spasila. Dok je Kay začaran na Sjevernom polu kod Snježne kraljice, Gerda uz pomoć ljudi i životinja pronalazi put do njega, dokazujući snagu pravog prijateljstva. Ravnateljica Trešnje, Višnja Babić iskazala je zadovoljstvo što će djeca moći uživati u još jednoj bajci u Trešnji, koja će ih uvesti u svijet čarolije, neobičnih mjesta i bića.

Snježnu kraljicu igra Senka Bulić, Kaya i Gerdu igraju Tvrtko Jurić i Ivana Bakarić, dok mladog Kaya i Gerdu igraju Luka Bulović i Dubravka Lelas. U ostalim su ulogama Marijana Mikulić, Tena Jeić Gajski, Tamara Garbajs, Aleksandra Naumov, Jure Radnić, Karla Brbić, Ana Vučak, Matija Čigir, Silvio Mumelaš, Kruno Bakota i Paško Vukasović. Scenografkinja je Irena Kraljić, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, glazbu Willem Miličević,  scenski pokret Blaženka Kovač Carić, dok svjetlo oblikuje Vesna Kolarec.