FESTIVAL RENDEZ-VOUS

Premijera opere Claudea Debussyja 'Pelléas i Mélisande'

06.05.2015 u 12:32

Bionic
Reading

U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous premijerno će u zagrebačkom HNK-u 12. svibnja u 19.30 sati biti izvedena opera Claudea Debussyja 'Pelléas i Mélisande'

Ova grandiozna predstava bit će ostvarena u suradnji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opére Comique iz Pariza, a francuski i hrvatski umjetnici zajednički će prikazati ovo remek-djelo ranoga dvadesetog stoljeća u režiji i scenografiji Stéphanea Braunschweiga. Dirigent je Pascal Rophé, kostimografkinja je Thibault Van Craenenbroeck, a oblikovateljica svjetla Marion Hewlett.

Na izvedbama 12, 14. i 16. svibnja nastupaju Elliott Madore (Pelléas), Karen Vourc’h (Mélisande), Luciano Batinić (Arkel ), Dubravka Šeparović Mušović (Geneviève), Lionel Peintre (Golaud), Dima Bawab (Yniold), Ozren Bilušić (Doktor, Pastir) i dr.

'Pelléas i Mélisande' opera je u pet činova velikoga francuskog impresionističkog skladatelja Claudea Debussyja. Iako je to jedina Debussyjeva dovršena opera, ona vrlo jasno slijedi skladateljeve zamisli o idealnom opernom djelu. Otkrivši Maeterlinckovu simbolističku dramu, Debussy je pronašao idealan libreto i opera je s velikim uspjehom praizvedena 1902. u Parizu. Ljubavni trokut u kojemu se isprepliću zavist, ljubomora i strast, specifičan glazbeni izraz te moderno prožimanje libreta i partiture pobudili su golemo zanimanje javnosti. Tim djelom započela je svojevrsna revolucija u opernom stvaralaštvu ne samo u Francuskoj, nego u cijelome svijetu.

U čudnoj šumi, u nekom simbolističkom pejzažu princ Golaud pronalazi tajanstvenu, izgubljenu mladu ženu Mélisandu i odvodi je na dvor svojega djeda kralja Arkela. Njih dvoje se vjenčaju, a mlada ljepotica Mélisande osvoji simpatije cijeloga dvora. No putevi srca nisu predvidivi pa se Mélisande zaljubi u Pelléasa, muževa polubrata, čime izazove Golaudovu ljubomoru. Dvoje ljubavnika tajno se sastaju kod fontane u kojoj Mélisande izgubi svoj vjenčani prsten, a Golaud obuzet sumnjama šalje svojega sina Yniolda da ih prati. Svjestan opasnosti, Pelléas odluči napustiti dvorac i dogovara posljednji sastanak s Mélisandom, na kojemu oboje priznaju jedno drugome ljubav. U tom trenu Golaud, koji ih je prisluškivao, lud od ljubomore ubije Pelléasa i rani Mélisandu. Ona poslije rađa pretjerano malenu kćer i ubrzo nakon porođaja umre, a Golaud od nje do posljednjeg časa očekuje pravu istinu.

Predstava se izvodi u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous koji se od svibnja do rujna 2015. odvija u organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Francuskog instituta i Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.