U ZAGREBU

Predstavom 'Najstariji zanat' Nada Abrus proslavila je 50. obljetnicu umjetničkog rada

25.02.2020 u 23:33

Bionic
Reading

Izvedbom predstave 'Najstariji zanat' glumica Nada Abrus obilježila je značajnu obljetnicu: 50 godina umjetničkog rada

U zagrebačkom Jazz&cabaret klubu Kontesa, izvedbom predstave Paule Vogel 'Najstariji zanat', u režiji Nine Kleflin, naša cijenjena glumica proslavila je 50. obljetnicu umjetničkoga rada.

U predstavi koja govori o ženama i o njihovoj ranjivosti, o njihovoj duši, o njihovom položaju u svijetu te nastojanju da ga promijene glume Mila Elegović, Marija Jerneić / Nera Stipičević, Nada Abrus, Jasna Bilušić i Mirela Brekalo Popović. Prevoditelj je Ivan Mokrović, a autorski tim, uz redateljicu čine kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autorica glazbe Nikolina Belan, scenograf Tomislav Ruszkowski, te dizajner svjetla Anđelko Kos.

  • +3
Nada Abrus proslavila 50. obljetnicu umjetničkoga rada Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Paula Vogel, jedna od najvećih živućih dramatičarki u Sjedinjenim američkim državama, pa i u svijetu, često u svojim kazališnim komadima govori o društveno angažiranim temama, o seksualnom zlostavljanju, o isto spolnim zajednicama, o homofobiji, ali njezina velika tema su uvijek iznova žene i njihova sudbina u društvu. I ona o njima progovara s dubokim razumijevanjem i ljubavlju, a njena satirička oštrica usmjerena je na nepravde i nelogičnosti s kojima se žene uvijek iznova bore.

Nada Abrus rođena je 19. prosinca 1951. u Splitu. Godine 1975. završila je Akademiju kazališne i filmske umjetnosti (danas ADU) Sveučilišta u Zagrebu. Prvu premijeru u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija odigrala je 23. siječnja 1976. u predstavi Dlakav život, dok je u stalnom radnom odnosu bila od 1979. do mirovine, 2016.