KASNE HONORARI

Novi problemi za ministricu Divjak: Štrajkom sada prijete i umjetničke akademije

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 25.02.2020 15:59
  • Objavljeno 25.02.2020 u 15:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/Patrik Macek/PIXSELL

Sedam hrvatskih umjetničkih akademija iz Splita, Rijeke, Pule, Zagreba i Osijeka, nezadovoljno golemim kašnjenjem honorara za njihove vanjske suradnike te slabom komunikacijom s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, okupilo se u inicijativu koja prijeti štrajkom ako se njihovi problemi uskoro ne riješe, piše Večernji list

Nerazumijevanje između akademija i resornog ministarstva, tvrde, traje već godinama, a kap koja je prelila čašu bila je jednostrana odluka Ministarstva da promijeni način na koji se financiraju njihovi brojni vanjski suradnici, kojima još nije plaćen ni njihov angažman u 2018. i 2019., piše Večernji list. S novim programskim ugovorima stavka o financiranju vanjske suradnje nestala je, a zamijenila ju je ona o dodatnom financiranju materijalnih troškova umjetničke djelatnosti čiji iznos na državnoj razini ne smije biti veći od 10 milijuna kuna godišnje.

'Iako je dosadašnjih godina vanjska suradnja iznosila čak i nešto manje od 10 milijuna kuna, ta je odluka problematična, tvrde dekani, jer s njima nitko nije kontaktirao pri definiranju te budžetske stavke, koju je nemoguće pokriti paušalnim iznosom jer troškovi za vanjsku suradnju fluktuiraju iz godine u godinu', piše Večernji list, koji među sugovornicama ima i dekanicu zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franku Perković Gamulin koja je ove nedjelje, gostujući na N1, rekla da bi do štrajka moglo doći početkom sljedećeg semestra, a najavila je i prosvjed akademija.

Franka Perković Gamulin

Franka Perković Gamulin

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Akademije su, rekla je za Večernji list, specifične jer se snažno oslanjaju na vanjske suradnike, poput usko specijaliziranih tehničara za neke od naših kazališnih i filmskih produkcija.

'Riječ je o ljudima koji su nam potrebni povremeno i zbog toga nema smisla da ih zapošljavamo uz godišnju plaću od 250.000 kuna bruto, ako ih kao vanjske suradnike možemo angažirati za 15.000 kuna bruto, što sada i činimo. Tu je i pitanje profesora koji drže samo jedan kolegij, i također nema logike da ih držimo u stalnom radnom odnosu iako je njihov doprinos izrazito važan i potreban. Primjerice, imate vrhunsku stručnjakinju Romanu Matanovac Vučković koja našim studentima predaje autorsko pravo, kolegij koji nigdje drugdje ne mogu čuti, ali to je samo jedan kolegij godišnje. Čak i redovne profesore zapošljavamo na pola radnog vremena kako bismo pokrili što šire nastavno područje i pritom bili što ekonomičniji', objasnila je Perković Gamulin.

'Ovo ministarstvo sustavno od kraja 2018. godine poziva Sveučilište u Zagrebu na pregovore vezane za sklapanje ugovora o programskom financiranju i dostavu potrebnih podataka. U programskim ugovorima moguće je ugovoriti i specifične ciljeve, a to može biti umjetnička djelatnost te temeljem toga ostvariti dodatno financiranje', rekli su Večernjem iz Ministarstva, napominjući kako nemaju saznanja o službenoj najavi štrajka sindikata u vezi s navodima umjetničkih akademija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!