ZAGREBDOX

Svjetske premijere pet domaćih dokumentaraca, među njima i film o zaljubljenim časnim sestrama

25.02.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Nove dokumentarce na ZagrebDoxu u sklopu regionalne konkurencije premijerno će prikazati autorica Ivana Marinić Kragić te autori Damir Čučić, Đuro Gavran, Hrvoje Hitrec i Branko Ištvančić. Dva će naslova, nakon premijera na inozemnim festivalima, biti premijerno prikazana u Hrvatskoj: riječ je o filmu Slađane Lučić u regionalnoj konkurenciji te filmu Roberta Tomića Zubera u programu Kontroverzni Dox. Na 16. ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazana čak 32 hrvatska filma

Šesnaesto izdanje festivala ZagrebDox, koje će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, donosi više od sto dokumentarnih naslova iz cijelog svijeta, od čega gotovo trećinu programa čine domaći filmovi.

Od 17 naslova u regionalnoj konkurenciji šest je hrvatskih filmova, od čega će pet imati svjetsku premijeru na festivalu. U filmu 'Nun of Your Business' autorica Ivana Marinić Kragić prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Zlostavljanje u obitelji problematizira autor Đuro Gavran u filmu 'Jedna od nas', čija okosnica počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje.

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, kao i kritikom vlastitih odgojnih metoda na izuzetno komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu 'Povuci – potegni'. U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame.

Koristeći u fokusu jato riba, proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u filmu 'Anonimno jato' metaforički progovara o ljudima. Dubrovnik, sniman tijekom kolovoza, u autorovoj se perspektivi transformira u gradski akvarij.

Konačno, hommage svojem radu koji nikada nije u potpunosti realiziran daje Damir Čučić. U filmu 'Kisik dušik' on stvara kompilaciju od materijala svojih 11, nikad završenih filmova.

Cijepljenje i hipohondrija

Film 'Kuća Male Zvijezde' novinarke i TV reporterke Slađane Lučić na ZagrebDoxu će imati hrvatsku premijeru; riječ je o dokumentarcu koji slijedi osobni put sarajevske lektorice Nudžejme Softić, prve žene u Europi koja je s hidžabom istrčala maraton i sudjelovala na polu-Ironman triatlonu.

Regionalnu premijeru na festivalu imat će film 'Govori da bih te vidio' autorice Marije Stojnić; riječ je o srpsko-hrvatsko-katarskoj produkciji, a donosi priču o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima o nama samima i svijetu.

U službenim festivalskim programima bit će prikazano osam hrvatskih filmova, od čega će tri naslova imati svjetsku, a jedan hrvatsku premijeru. U programu Kontrovezni Dox premijerno će u Hrvatskoj biti prikazan film 'Pitaj slobodno' Roberta Tomića Zubera. U ovom se filmu autor bavi uvijek aktualnom temom cijepljenja te propituje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive.

Happy Dox već standardno donosi lakše teme ili pak pristupe koji teške teme čine lakšima, a u tom će programu biti prikazana dva domaća dokumentarca; autor Ivan Grgur u filmu 'Sigurno mrtvi' na izuzetno se zabavan i karikaturalan način progovara o hipohondriji, dok Sana Perić u filmu 'Sentiš' uz dozu humora propituje vlastitu potragu za ljubavlju.

Spomenik Franji Tuđmanu

Tri će dokumentarca biti premijerno prikazana u programu ADU Dox. U središtu filma 'Mila' autora Karla Voriha istoimena je junakinja koja se reflektira na svoju prošlost, nesretne veze i obiteljske probleme. Anton Mezulić u dokumentarcu 'Melem na rane' prikazuje osebujan bračni par koji pronalazi razne načine i snagu da se odupre teretu iz djetinjstva. 'Bez lica' je esejistički dokumentarac Davida Lušičića, a tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Širi kritički društveni kontekst postignut je pomoću snimki od nekoliko dana prije otkrivanja spomenika javnosti. Posljednji film u programu ADU Dox jest 'Baba u Naftalanu' Ljubice Kotromanović, koji prati autoričinu baku koja se liječi od psorijaze u specijalnoj bolnici Naftalan.

U programu Factumentaraca bit će prikazan film 'Djeca tranzicije', in memoriam nedavno preminulom autoru, nagrađivanom dokumentaristu Matiji Vukšiću.

Autorska večer ove je godine posvećena našem renomiranom redatelju Goranu Deviću. Svi posjetitelji moći će pogledati tri autorova ostvarenja: filmove 'Uvozne vrane' (2004), 'Tri' (2007) i 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka' (2012).

Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom

Retrospektivu posvećujemo domaćim dokumentaristicama – naime, prema selekciji Diane Nenadić, program Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom uključuje trinaest dokumentaraca koji su snimljeni u posljednjih pet desetljeća. Publika će tako imati priliku pogledati naslove ovih autorica: Marije Brtke ('Prozori u daljinu', 1958), Ljiljane Jojić ('Zeleni Juraj', 1969), Milice Borojević ('Korablja', 1976), Ljubice Janković ('AB', 1977), Snježane Tribuson ('Lice', 1979), Katarine Zrinke Matijević ('Dvoboj', 1998), Biljane Čakić ('Dečko kojem se žurilo', 2001), Tatjane Božić ('Iskrivljeni odrazi', 2001), Vlatke Vorkapić ('Anine pjesme', 2003), Dane Budisavljević ('Sve 5!', 2004), Ivone Juke ('Plavi Poni', 2004), Ljiljane Šišmanović ('Polusestra', 2005) i Tanje Golić ('Čekajte, čekajte', 2005).

U sklopu posebnih događanja bit će prikazan i igrano-dokumentarni film Dane Budisavljević 'Dnevnik Diane Budisavljević'.